Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kalbinizi egzersizle güçlendirin

Araştırmalar, egzersiz programları ve günlük aktivitelerin kalp hastalarında daha erken iyileşme sağladığını göstermiştir. Hareket etmekten çekinmeyin ve sürekli bir şeylerle oyalanın

Sağlıklı bir yaşamın en temel gerekliliklerinden biri egzersizdir. Doğru ve düzenli egzersiz, yaşlanma ile birlikte gelen fiziksel rahatsızlıkları önlemede, bağışıklık sistemini güçlendirmede, psikolojik iyileşme sağlamada ve olası hastalıklara karşı korumada önem taşımaktadır.
Ayrıca kronik hastalıkların tedavisinde düzenli egzersiz yapmanın başarılı sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır.

YÜKSEK TANSİYON NORMALE DÖNER
Düzenli egzersiz kardiyovasküler hastalıklar için belirlenmiş birçok risk faktörü üzerinde olumlu etkilere sahiptir:
Vücut ağırlığında azalma (kilo verme)
Yüksek tansiyon hastalarında, normal seviyelere ulaşma
Kötü (LDL ve toplam) kolesterolde düşüş
İyi (HDL) kolestrol düzeyinde artış
İnsülin duyarlılığında artış Egzersizin birtakım fizyolojik faydaları da vardır; kasların işlevselliğinde ve vücudun oksijen alıp kullanabilme yeteneğinde düzenli egzersiz olumlu etki sağlar. Günlük düzenli aktiviteler vücudun oksijen taşıma ve kullanma becerisini geliştirerek yorgunluk hissini ortadan kaldırır. Bu, özellikle kardiyovasküler hastalığı olan hastalar için çok önemlidir. Egzersiz programlarından önce ve sonra kas gücünü ve esnekliğini ölçen çalışmalar, özellikle yaşlı gruplarında, sırt ağrısı ve kemik hastalıklarında iyileşme olduğunu göstermektedir.
Bir egzersiz programına yeni katılan ve kalp rahatsızlığı tanısı konmuş hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, kendine güvende artış, daha düşük stres ve daha az kaygı gibi yaşam kalitesinin diğer ölçütlerinde iyileşmelerin meydana geldiği gözlenmiştir. Dolayısıyla egzersiz programları ve günlük aktiviteler kalp hastalarında daha erken iyileşme sağlamaktadır.
Ayrıca araştırmalar, egzersiz programlarına katılan ve düzenli spor yapan kalp hastalarının ölüm oranının yüzde 20-25 oranında azaldığını da ortaya koymuştur. Bu, kalp rahatsızlığı olan hastalar için fiziksel aktiviteyi destekleyen güçlü bir kanıttır.
Egzersizin yararları tartışılmaz olmasına rağmen, kalp rahatsızlığı olan hastalar için tek başına egzersiz programlarının, kalbin pompalama kabiliyetinde veya kalp kasına oksijen tedarik eden koroner damarların çapında düzelme göstermediğini belirtmek gerekir.
Düzensiz beslenme, şeker kullanımı; alkol ve sigara tüketimi, fast food, doymuş yağ kullanımı kalp sağlığını tehlikeye atan diğer risk faktörleridir. Sağlıklı bir kalp için bunlara da dikkat etmek gerekir.
Diyet ve beslenme formda bir vücut için altın kurallardan biridir. Eğer tam bir diyet programına uyum sağlayamıyor ya da vücudunuzu forma sokamıyorsanız, gün içerisinde hareketli olmaya önem vermeniz gerekir. Boş zamanlarınızda yüzme, koşma, bisiklete binme gibi aktiviteler yine kalp sağlığınız açısından fayda sağlar. Bunların yanı sıra öğle molalarınızda, tatil günlerinizde ve yemek sonrasında yapacağınız birkaç küçük egzersiz ile kalbinizi korumanız mümkün.



Kalp sağlığınız için ezgersiz önerileri
Ağırlık çalışın: Bu egzersizi ara egzersiz olarak değerlendirebilirsiniz. Çünkü gün içerisindeki kısa molalarınızda kolaylıkla yapabileceğiniz bir egzersizdir.
Dambıl kaldırın: Finlandiyalı araştırmacılar, 18-40 yaşları arasındaki 34 erkek katılımcı üzerinde yaptıkları incelemeler neticesinde, ağırlık çalışan katılımcıların kalp sağlığının ağırlık çalışmayanlara göre çok daha iyi olduğunu söylüyor. Aynı araştırma;
24 hafta boyunca, haftanın iki-üç günü, 30 dakika dambıl çalışan erkek katılımcıların kalp kaslarının güçlendiğini de söylüyor. Dambılı kaldırın ve indirin. İşte bu kadar basit.
Tempolu yürüyün: Sağlıklı bir kalp ve beraberinde sağlıklı bir yaşam için günde en az 30 dakika yürümek iyi bir başlangıç olacaktır. Yürüyüşünüz sırasında sürekli olarak kalp atış hızınızı artırmak ve düşürmek, vasküler fonksiyonu geliştirir, kalori yakar ve vücudunuzu kandaki yağ ve şekeri temizlemede daha verimli hale getirir.
Hareket edin: Gün boyunca küçük şekillerde (temizlik, bahçıvanlık, koşu, yürüyüş) aktif olan insanlar hareketsiz yaşayanlara oranla daha fazla kalori yakarlar. 30 ila 60 dakika boyunca egzersiz yapanlar ise çok daha sağlıklıdırlar. Ayrıca sağlıklı bir yaşam sürmek için günlük 10 bin adım atın.

Direnç lastiği kullanın
Kollarınızı açın: Direnç lastiği kol kaslarınızı ve kalp kaslarınızı güçlendirir.
Lastiği uçlarından tutun, ipin üzerine bir ayağınızla basın. Sabit durun ve kollarınızı aşağı yukarı kaldırıp indirin.
Bu sırada hareketlerinizle uyumlu tempoda nefes alıp verin. Bu egzersizi beş dakika arayla tekrarlayabilirsiniz.
Başınızın üzerine çıkacak şekilde lastik çekin: Yine aynı şekilde direnç lastiğinin üzerine basın ve uçlarından tutun. Lastiği başınızı geçecek şekilde çekin ve bırakın. Tekrar yukarı çekin ve aşağı indirin. Bu hareket omuz ve kaslarınızı çalıştıracaktır. Egzersizi yaparken hızlı davranmadığınızdan emin olun. Beş dakika arayla tekrar edin.
Çömelin ve lastik çekin: Bu egzersizi yapabilmeniz için direnç lastiğini bir yere sabitlemeniz gerekiyor. Bir ağaçtan, demirden veya herhangi bir sabit eşyadan lastiğinizi geçirin ve iki ucundan tutun. Birkaç adım geriye gidin.
Dizlerinizi kırın ve lastiği kendinize çekin. Bekleyin, kollarınızı ileri uzatın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA