Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Karaciğer dostu lavanta

Migrenden kanamayı durdurmaya, hoş kokusundan dezenfektan özelliğine kadar pek çok faydası bulunan lavanta, en önemli etkisini karaciğer üzerinde gösteriyor

Bundan yıllar önce henüz kimya laboratuvarları kurulmamışken insanlar, her türlü hastalık için şifayı doğada aramışlar ve bulmuşlar. Gelişen teknoloji ve bilime dayalı bilginin gerekliliği, bitkilere olan ilginin azalmasına hatta uzunca bir süre -tabiri caizse- ayıplanmasına sebep olmuş. Ancak son yıllarda doğada mevcut olan şifa kaynaklarına olan ilgi fark edilir derecede arttı. Elbette, bitkisel tavsiyelerin geçerli araştırmalara dayanması ve sağlık açısından fayda ya da zararlarının bilim adamları tarafından ispatlanması gerek.
Bazı faydalı bitkiler unutulsa da lavanta, faydaları hiç unutulmayanlar arasında. Hatta lavantalı pek çok tedavi ve bakım ürünü piyasadaki yerini daima koruyor.
Öncelikle lavanta yağından bahsetmek istiyorum. Lavanta gibi esansiyal yağları alırkan ilk dikkat etmeniz gereken üretim şekli olmalıdır. Yağını elde etmek için maruz kaldığı ısıl işlemin derecesi, faydalı özün yağa geçmesi için çok önemli. Verimi artırmak için yükseltilen ısı, faydalı özün adeta ziyan olmasına sebep oluyor. Bu sebeple, kesinlikle güvendiğiniz bir markanın ürününü tercih etmeniz gerekir.

Sakinleştirici etki
Lavanta yağının en bilinen etkisi, rahatlatıcı olmasıdır. Özelikle uyku problemi yaşayanlar, yastıklarına birkaç damla lavanta yağı damlatacak olurlarsa, daha derin ve rahat bir uyku uyuyabilirler.
Lavantanın kokusundaki rahatlatıcı etki, araştırmalarla ispatlanmış en belirgin faydadır.

Karaciğer hastalıklarına lavanta kürü
Yapılan araştırmalar, lavantanın karaciğer için son derece faydalı olduğunu gösterdi. Özellikle karaciğer yetmezliğinin erken safhasında tedavi edici özelliği olduğu biliniyor. Karaciğer hastalıkları için lavanta kürü, son derece faydalı sonuçlar doğuruyor. Ancak bu kürü uygulamadan önce muhakkak doktorunuza danışmanız gerekir. Kronik Hepatit-B ve Hepatit-C hastalarının da uygulayabilecekleri lavanta kürü, Hepatit-B ve Hepatit-C virüslerinin aktive olmasına karşı, karaciğer metabolizmasını güçlendirir. Kısaca, bu kür; karaciğerin bağışıklık sistemini öylesine güçlendirir ki, her iki virüsün de çoğalmasını büyük oranda baskılayabilir.
Lavanta, karaciğer yağlanmasına karşı mükemmel bir destekleyicidir.
Lavanta kürü, kemoterapiye bağlı gelişen karaciğer enzimlerinin yükselmesi durumunda kısa zamanda kontrol altına alınarak normal seviyelerine inmelerini yardımcı olur.
Ancak bu gibi hastalıkların tedavisinde lavantadan yaralanmak için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Kepeğe karşı lavanta yağından faydalanın
Eğer saçlarınızda kepek varsa, saç deriniz kurudur ve kaşıma ihtiyacı hissedersiniz. Kaşıdıkça da kepek artar ve estetik açıdan da oldukça rahatsız edici bir hal alır. Yapılan araştırmalar, kepekli saç derinize lavanta yağıyla masaj yapıp bir süre bekletmenin, deriyi yumuşatarak kepekten arınmasına yardımcı olduğunu gösterdi. İhtiyacınıza göre düzenli aralıklarla tekrar ettiğinizde faydasını görebilirsiniz.

Migren ağrısına karşı lavanta yağı
Migren ağrısı, en iyi yaşayanların bildiği bir kabus gibidir. Uzun sürer ve adeta hayattan koparır. Lavanta yağı migreni tedavi etmez ancak ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırma, migren ağrınız başladığında (henüz hafifken) üst dudağınıza birkaç damla lavanta yağı damlatıp yaklaşık 15 dakika boyunca soluduğunuzda ağrının hafiflediğini gösterdi.

Kışlık giysilerinizi korumak için lavanta yağından faydalanın
Yaz aylarına yaklaştığımızı şu günlerde pek çoğunuz kalın yün giysilerinizle vedalaşmaya başladı bile. Yün giysilerinizi uzunca bir süre terk etmeden önce birkaç damla lavanta yağı damlatıp öyle kaldırırsanız, güve ve benzer zararlılardan korumuş olursunuz.

Doğal oda kokusu hazırlamak için lavanta yağından faydalanın
Oda kokuları, artık hayatımızın bir parçası. Ancak çoğu kimyasal içerikle hazırlanıyor ve sürekli solumak zorunda kalıyoruz. Oysa doğal oda kokunuzu evinizde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir miktar suyu çelik bir tencerede kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra sevdiğiniz yoğunluğa göre lavanta yağı damlatın ve 15 dakika boyunca kaynatmaya devam edin. Ardından hazırladığınız suyu toprak bir kaba alın. Oda kokunuz hazır!

Kanamalı bölgeye lavantayla pres yapın
Yapılan araştırmalar, lavantanın kanamayı durdurucu etkisi olduğunu gösteriyor. Kanama olan bölgeye lavanta bitkisi ile pres yaptığınızda kanamayı durdurabilirsiniz.

Sindirim sisteminin dostu lavanta
Lavanta bitkisi, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Lavantadan bu anlamda faydalanmak için çayını demlemeniz gerekiyor. Kaynamış suya kurumuş lavanta çiçeğini ekleyin ve bir süre demleyin.

Birkaç damlası bile çok etkili
Aft, ağız içerisinde, genellikle yanak içi ve dudak çevresinde görülen, kırmızı hale ile çevrili ülserleşmiş lezyonlardır.
Oldukça ağrılıdır ve konuşma, çiğneme gibi hayati faaliyetleri ciddi anlamda kısıtlar.
Ayrıca estetik açıdan da oldukça can sıkıcıdır. Neden olduğu tam olarak bilinmiyor ancak bağlantılı sebepleri var.
Yapılan araştırmalar, aft üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatmanın, ağrıyı hafifletmede ve dokuyu iyileştirmede faydalı olduğunu gösterdi.
Tamamen geçmesi iki-üç haftayı bulan aftlarda lavanta yağı müdahalesi, bu süreyi oldukça kısaltıyor.

Sivilce izleri, kırışıklıklar ve cilt temizliği için lavanta yağından faydalanın
Piyasadaki sayısız cilt bakımı markası lavanta yağının cilt üzerindeki mucizevi etkisini fark etti ve ürün içeriklerine lavanta yağını ekledi.
Sivilce izleri, kırışıklıklar ve cilt temizliği için düzenli aralıklarla lavanta yağı kullanabilirsiniz.

Dezenfektan olarak lavanta yağı
Lavanta yağının dezenfektan etkisi; hem ev temizliğinde, hem de yara bakımında kullanmanız için son derece uygun. Ev temizliğinde lavantanın temizleyici etkisinden faydalanmak istiyorsanız, temizlik suyunuza birkaç damla damlatmanız yeterli. Ancak damla miktarını çok arttırmayın yağ; ıslak zeminde iz bırakabilir.
Yara üzerine bir damla lavanta yağı damlatmanız halinde iltihap oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Böylece yaranın iyileşme süresi kısalabilir.

Antioksidan etkisinden faydalanın
Yapılan araştırmalar, lavantanın A ve C vitamini yönünden oldukça zengin olduğunu gösteriyor.
Ayrıca vücuttaki toksik maddelerden arınmak için gereken antioksidanlar yönünden de oldukça zengin. Lavantadan bu yönüyle faydalanmak isterseniz, lavanta çayı tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA