Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Sosyalleşirken korunmaya devam edin

COVID-19’dan korunmak için evde kalmak dışında da seçenekler var. Normalleşme sürecinde bulunduğunuz bölgedeki vaka durumunu öğrenmek, sosyalleşirken korunmanıza yardımcı olabilir

COVID-19 dünyamıza girdiğinden beri hayatımızdaki insanlarla aramıza mesafe koymamız gerekti, tamamen somut anlamda bir mesafe. Başlangıçta yaz aylarında virüsün tamamen kaybolması ve hayatın normale dönmesi, mesafelerin ortadan kalkması bekleniyordu. Virüs daha iyi tanındıkça, umulduğu gibi kaybolmayacağı, belki de grip gibi endemik virüs olarak hayatımızın bir parçası olabileceği düşünülmeye başlandı. Belirli bir süre sevdiklerimizden uzak kalmak, aile bireyleriyle bir araya gelememek, kimseye sarılamamak belki katlanılabilir bir durumdu. Ancak şimdi koronavirüsün hayatımızı terk etmeme ihtimali, sosyal hayatımızı kökünden etkiliyor.

RUH VE BEDEN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ
Uzun vadede sosyalleşmeden yaşamak pek mümkün değil. İçinde bulunduğumuz normalleşme süreciyle birlikte genişletilen kısıtlamaların ardından değim yerindeyse kendini sokaklara atanlar oldu. Elbette sağlık sadece virüsün yayılmasını kontrol etmekle sınırlı kalmıyor. Sosyal etkileşimler, egzersiz, dışarıda vakit geçirmek ve fiziksel yakınlaşmalar, ruh ve beden sağlığı için önemli birer faktör. Ancak yine de geçtiğimiz yaz olduğu gibi bir sosyalleşme havasında olmamak, 'yeni normal'e göre sosyalleşmek gerekiyor.
Biliyoruz ki evde kalmak, virüsten korunmak için en iyi yol. Kalabalık ve kapalı ortamlarda ise virüsün kolayca yayılması yüksek bir ihtimal. COVID- 19'dan korunmak için bu iki durum arasında da birçok seçenek var. Hangi durumda ne kadar risk altında olduğunuzu değerlendirmeniz, sosyalleşirken korunmanıza yardımcı olabilir.
Değerlendirmeye, yaşadığınız bölgedeki vaka durumunu öğrenerek başlayabilirsiniz. Yaşadığınız binada, mahallede enfekte hasta olup olmadığı, hastaneye yatış ve vefat durumları, çevrenizdeki virüs yükü hakkında önemli bir bilgi kaynağı. Bu sayede, yaşadığınız bölgede ne kadar sosyalleşebileceğinize karar verebilirsiniz. Örneğin vaka sayısının fazla olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, o bölgede bulunan hizmet satın alınabilir yerlerde virüse maruz kalma ihtimaliniz de yüksek olabilir.

AYLARCA
DEVAM EDEBİLİR
Sürekli tekrarladığımız gibi; koronavirüsün daha ne kadar etkili olacağı bilinmiyor. Aylarca devam etme ihtimaline karşı, hayatınızda sürdürülebilir düşük riskli düzenlemeler yapmak, sosyalleşirken korumanıza ve korunmanıza yardımcı olacaktır.
Unutmayın; yukarıdaki her bir öneriyi harfiyen dikkate alsanız da maske kullanmak, mümkün olduğunca fiziksel temastan kaçınmak ve el hijyenine önem vermek, virüsten korunmanız ve sevdiklerinizi korumanız için hâlâ en etkili faktörler. Ayrıca her ek sosyal etkileşimin riski artırdığı da bir gerçek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA