Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Koronavirüs etkisini kaybetmedi

Sıcak hava, Covid-19 önlemleri açısından zorlayıcı olabilir. Ancak virüs etkisini kaybetmedi. Eğer önlemlere uymazsak, buna en çok koronavirüs sevinecektir

Normalleşme sürecine başladığımız Haziran ayının ilk gününden itibaren vaka sayıları yükselmeye başlamıştı. İlk günlerde görülen bu hızlı yükseliş yavaş da olsa yön değiştirmeye başladı. Seyahat kısıtlamasının kalkması bazı illerdeki vaka sayılarını yükseltse de ülke genelinde özellikle son bir haftadır düşüş görülüyor. Elbette tablonun dalgalanması; normalleşme sürecinin başında insanların bir anda sokaklara dökülmesi, ardından uyarıların sıklaşması ve vakaların artmaya başlamasıyla önlemlere geri dönülmesi olarak yorumlanabilir. Maske kullanımının önemine yönelik ısrarlı uyarılar ve kullanmayanlara cezai yaptırımlar uygulanacak olması (maalesef buna gerek duyuldu) bugün sonuçlarını göstermeye başladı.

TEDAVİDE BAŞARILIYIZ
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da açıkladığı gibi, salgının başlarında entübe edilen hastaların yüzde 67'si, yoğun bakım hastalarının ise yüzde 53'ü vefat ediyordu. Covid-19 ile verdiğimiz mücadelede geldiğimiz noktanın başarısı rakamlarla ortaya çıkıyor. Bugün entübe edilen hastaların yüzde 4'ü, yoğun bakım hastalarının ise yüzde 2'si vefat ediyor. Yine Sayın Koca, vefat sayılarının düşme nedeni olarak tedavideki başarıya dikkat çekti. Çünkü virüs etkisini kaybetmiş değil.

ÖLÜM ORANLARI ARTABİLİR
Mart ayı başında virüs ile henüz karşılaşmamıştık ve önlem almadan hayatımıza devam ediyorduk. Bugün yine aynı şekilde yaşamaya kalkarsak buna en çok koronavirüsün sevineceği kesin. Havaların giderek ısınması, alınması gereken önlemler bakımından zorlayıcı olabiliyor elbette. Ancak asıl zorlayıcı olan ölüm oranlarının yeniden yüzde 50'lerin üzerine çıkması ve bir sevdiğimizi kaybederek bu durumun sadece rakamlardan ibaret olmadığını görmek olur.

TAT VE KOKU KAYBI
KALICI OLABİLİR
KORONAVIRÜSÜN neden olduğu tat ve koku kaybı hızlıca düzelebilir ya da hiç geri gelmeyebilir. İngiliz tahtının varisi Prens Charles, Nisan ayı başında Covid-19'a yakalandığını duyurmuştu. Virüse maruz kaldığında tat ve koku duyularını kaybeden 70 yaşındaki prens, bu duyularının geri gelmemesinden mustarip. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, tat ve koku kaybını belirti olarak listeliyor ancak kalıcılığı hakkında bilinmezlik hakim. Elde edilen verilere göre hastaların yüzde 27'si virüsten kurtulduktan sonra 10 gün içinde iyileşebiliyorken, bazıları uzun süre tat ve koku kaybıyla mücadele ediyor. Kayıtlar arasında duyularını kısmi olarak geri kazananlar ve hiç iyileşemeyenler de var. Bu duyuları geri kazanmak için koku eğitimi, sürece olumlu etki sağlayabilir. Güçlü kokular koklanarak nasıl koktuğu hatırlanmaya çalışılır. Ancak bu egzersizlerin Covid-19 geçirmiş kişiler üzerinde işe yaradığına dair kesin bir kanıt yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA