Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Olası aşıya güvenilmiyor

Aşının bulunması Covid-19’u bitirmek için eldeki tek umut. Ancak aşı bulunduğu takdirde herkes aşı olmaya istekli olmayabilir. Yeterli uzun vadeli veri olmaması ve çok hızlı bir şekilde geliştirme aşamalarına başlanmış olması, olası Covid-19 aşısına karşı bir güvensizlik oluşturuyor

Covid-19 tüm dünyada etkisini devam ettiriyor. İstisnasız herkes Covid-19 pandemisinden ne zaman kurtulacağımızı, bir aşının ne zaman bulunacağını öğrenmek istiyor. Bu konuda kesin bir cevap ise hâlâ yok. Birçok farklı aşı çalışması var ve bazıları insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Ancak uzmanlara göre olası bir aşı için onay en iyi ihtimalle 2021'in ilk aylarında gelebilir. Aşının bulunması, Covid-19'u bitirmek için eldeki tek umut. Sadece aşıyı bulmak da yetmiyor tabii, herkesin aşı olması da gerekiyor. Ancak aşı bulunduğu takdirde herkes aşı olmaya istekli olmayabilir.

AŞI KARŞITI BİR KESİM VAR
Prevention, HealthyWomen ve GCI Health aşıya karşı olan yaklaşımı değerlendirmek için bir anket düzenledi. Yapılan özel ankete yaklaşık 3 bin kadın katıldı. Bir aşının bulunması halinde katılımcıların sadece yüzde 57'si aşı olacağını söyledi. Ankete katılanların çok büyük bir kısmı aşılara karşı değil. Yüzde 79'u bu yıl grip aşısı olmayı planlıyor. Bir süre önce sosyal medya üzerinden ben de küçük bir anket düzenledim. Sonuç olarak ankete 832 kişinin yüzde 36'sı aşı olacağını, yüzde 35'i aşı olmayacağını ve yüzde 30'u da kararsız olduğunu söyledi. Benzer anket ve çalışmalar farklı şekillerde yapılıyor ve genellikle olası Covid-19 aşısına karşı bir güvensizlik olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Yeterli uzun vadeli veri olmaması ve çok hızlı bir şekilde geliştirme aşamalarına başlanmış olması bu sonucu ortaya çıkaran en önemli unsurlar. Prevention, HealthyWomen ve GCI Health'in yaptığı ankette 55 yaş üstü kadınların yaklaşık yüzde 64'ü aşı olmayı planlıyor. Araştırmacıları asıl şaşırtanlar 18-24 yaş grubu oldu. Genç kadınların yüzde 74'ü aşı olmaya sıcak bakıyor. Araştırmacılara göre genç kadınlar erken uyum sağlıyor ve evden çıkıp hayata devam etmek istiyorlar. Ayrıca bir aşının bu yoldaki tek umut olduğunu biliyorlar.

AŞI DEĞİL AŞILANMA ÖNEMLİ
BİR aşının bulunmuş olması pandemiyi durdurmayacak. Covid- 19'un yayılmasını durdurmak için virüsün bulaşacak yeni konakçılar bulamaması gerekiyor. Yani ancak çok büyük bir kesimin aşılanması salgını durdurabilir. Uzmanlar, aşının etkinliğine ve kişilerin virüsü başkalarına yayma sayılarına bağlı olarak karmaşık formüller kullanır. Mesela olası aşının yüzde 75 oranında etkili olduğunu varsayarsak, yayılmayı durdurmak için nüfusun yaklaşık üçte ikisinin aşılanması gerekir. Virüse maruz kalanlar ve antikor geliştirenler olsa da mevcut formülde değişiklik yapılmaması yüksek ihtimal. Zira hastalığı hafif geçirenler ve asemptomatikler test edilmedi. Ayrıca enfekte olup antikor geliştirenlerde de bu bağışıklığın ne kadar kalıcı olduğu bilinmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA