Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Ağır sporlar Covid-19’u kötüleştirebilir

Spor yapmanın faydaları saymakla bitmez. Kalp rahatsızlıklarından kansere kadar birçok hastalıktan korur. Ancak pandemide yoğun tempolu egzersizler, yarardan çok zarar verebilir

Aktif olmayı hayat tarzı haline getirenler, karantina sürecinde muhtemelen en çok zorlananlar oldu. Normal zamanlarda birçok hastalık için hastalara egzersiz yapmalarını söyleriz. Normal zamanlarda diyorum çünkü Covid-19 söz konusu olduğunda normalin ötesinde düşünmek gerekiyor, çünkü bugüne kadar ezberleri bozdu. Nitekim spor ve egzersiz konusunda da Covid-19 kendi yolunu çizdi. Amerika'da düzenli olarak koşan bir kadın, Covid-19 ile enfekte olduktan sonra sporun tam tersi etkisi olduğunu gördü. 3 hafta boyunca karantinada kalan ve egzersizin hastalığı atlatmasına yardımcı olacağını düşünen kadın, arka bahçesinde egzersize devam etmeye karar verdi. Önceleri normalden fazla yorulan kadın, buna hastalığın neden olduğunu düşündü ancak karantinadaki ikinci haftasında basit bir yürüyüşün bile öksürük, baş dönmesi ve fiziksel yorgunluk gibi semptomlarını kötüleştirdiğini fark etti. Bu noktada doktoru "Bu nezle veya grip değil" diyerek kendini zorlamamasını söyledi.

KENDİ KURALLARINI KOYUYOR
Covid-19 hakkında yeni edinilen bilgiler, doktorun egzersiz konusunda ihtiyatlı davranmasını destekliyor. Kanıtlar, egzersizin Covid-19'u daha da kötüleştirebileceğini söylüyor. Bu durum doktorların, hastayken egzersiz yapmanın sorun olmadığı yönündeki tavsiyelerine tamamen ters. Dediğim gibi, Covid-19 kendi yolunu çiziyor ve kuralları kendi koyuyor. Elbette bu egzersizi hayatınızdan çıkarın demek değil. Egzersiz sağlık için hâlâ önemli. Düzenli aktivite hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi koronavirüs riskini artırabilecek altta yatan rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

HAREKET ETMEYİ BIRAKMAYIN
Araştırmalara göre de düzenli egzersiz, Covid-19 ile enfekte olan kişilerin ortalama yüzde 10'unu etkileyen ve ölümcül olabilen akut solunum sıkıntısı sendromu riskini azaltabiliyor. Bu yüzden hareket etmeyi bırakmayın. Tabii bu söylediklerim yeni koronavirüs ile enfekte olmadıysanız geçerli. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken nokta kendinizi nasıl hissettiğiniz. Vücudunuzun gönderdiği sinyalleri görmezden gelmeyin. Mesela kalıcı bir yorgunluk hissediyorsanız, bunu başka sebeplere bağlamadan önce bir kez daha düşünün.

VÜCUDUNUZA KULAK VERİN
SPOR esnasında ya da sonrasında oluşan alışılmışın dışında belirtilere özellikle dikkat edin. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı veya hızlı kalp atışı, baş dönmesi, bacaklarda şişme, kas ağrıları veya açıklanamayan yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıktıysa mutlaka doktora danışın. Spor ve egzersize bu süreçte devam edenlere, kullanmıyorlarsa eğer kalp atış hızı monitörü kullanmalarını tavsiye ederim. En yüksek kalp atış hızına ulaşıyor ve düşürmekte zorlanıyorsanız, doktora danışabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA