Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Koronavirüs griple aynı şekilde bulaşıyor

Grip virüsünü nasıl kaptığınızı biliyor musunuz? Muhtemelen hasta biriyle temasta bulundunuz ya da hiçbir fikriniz yok. İşte Covid- 19’a da bu kadar kolay yakalanabilirsiniz

Yaz döneminde biraz olsun azalan Covid-19 vakaları sonbaharla birlikte yeniden yükselişe geçti. Kanımca zorunlu kısıtlamaların kalkması bireysel kısıtlamaların da gevşemesine neden oldu. Oysa koronavirüsü durdurmanın, durdurulamasa da en azından yavaşlatmanın anahtarı 'bireysel korunma'. Bunu tekrarlamaktan usanmayacağız.

VİRÜSE GÜN DOĞACAK
Başından beri 'Kış aylarına dikkat', 'Havalar soğudukça virüse gün doğacak', 'Şimdiden önlem alınmazsa geç kalınacak' diyoruz. Vakalardaki artış bu şekilde devam ederse maalesef kış ayları hepimiz için çok daha zor geçecek. Grip ve soğuk algınlığı da cabası. Hemen hemen herkesin bu zamana kadar en az bir kez grip olduğunu tahmin ediyorum. Grip virüsünü nasıl kaptığınızı biliyor musunuz? Muhtemelen hasta biriyle yakın temasta bulundunuz ya da virüsü nasıl kaptığınıza dair hiçbir fikriniz yok. İşte, Covid-19'a da bu kadar kolay, farkında olmadan yakalanabilirsiniz. Tıpkı koronavirüs gibi gribe neden olan virüsler de vücuda burun veya ağız yoluyla girer. Grip olan biri hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs taşıyan damlacıklar havaya yayılır. Bu damlacıkları solur ya da virüs yüklü damlacıkların düştüğü yüzeye dokunup elinizi gözlerinize, burnunuza ya da ağzınıza götürürseniz gribe yakalanabilirsiniz. Eminim grip virüsünün bulaş şekli size çok tanıdık geldi. Hemen hemen herkese bulaşır ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla kendini gösterir. Belirtiler hafif ya da şiddetli olabilir; boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, ateş, titreme, halsizlik ve kas ağrıları gibi semptomlar içerebilir. Grip olan biri, belirtiler başlamadan bir gün öncesi ve belirtilerin başlamasından yedi gün sonrasına kadar virüsü yayabilir. Virüsün en bulaşıcı olduğu zaman dilimi hastalığın başlamasından sonraki üçüncü ve dördüncü günler diyebiliriz. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 290 bin ila 650 bin kişi grip virüsünün neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

RİSK GRUBUNDAYSANIZ DİKKAT
Gribe karşı en savunmasız kesim 0-4 yaş arası, 65 yaş ve üstü, hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik hastalığı olanlar, vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olanlardır.

BELİRTİLERİNİZİ İYİ TAKİP EDİN
Grip ve Covid-19 belirtileri birbirine benzer:
Ateş veya ateşli hissetmek
Burun akıntısı veya tıkanıklık
Boğaz ağrısı
Öksürük
Üşüme veya terleme
Sırtta, bacaklarda ve kollarda ağrı
Zayıflık ve yorgunluk
Baş ağrısı
Kusma veya ishal
Grip mevsiminde bu belirtilerin bazılarını yaşarsanız ve genel olarak sağlıklıysanız endişeye kapılmayın. Belirtilerin şiddetlenmesi durumunda doktora gidin. Tüm bunların yanında belirtileriniz neyi gösterirse göstersin kendinizi izole edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA