Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S.1.) Mezarlar üzerine bir şey yazmak sakıncalı mı?
- Aslında dört mezhebin (Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbeli) alimleri ölünün adı, ölüm tarihi dahil herhangi bir şeyin mezar üzerine yazılmasını uygun görmemişlerdir. Bunu da Hz. Cabir'in Peygamberimizden yansıttığı "Peygamberimiz kabir üzerine bir şey yazılmasını yasaklamıştır" (İbn Mace, hd: 1563) rivayetine dayandırırlar. Bazı Hanefi alimleri "kabrin tanınması için ölünün adının yazılmasında sakınca yoktur" demişlerdir. Hanefi fakihlerinden İbn Abidin "kabrin taşlarına yazı yazılması uygun olmamakla beraber, ameli icma -yaygın uygulama- ölçülü yazıların yazılabileceği şeklindedir" der.
S.2.) Bela istemek haram mıdır? Veya başkasına bela dilemek çok mu günah?
- Bir adam Peygamberimize gelir ve şöyle der: "Ey Allah'ın Peygamberi. Param yok ki sadaka vereyim. Allah bana bir bela versin ki, ben de ondan sevap alayım." Peygamberimiz (s.a.v.) bu dilekten rahatsız oldu ve şöyle cevap buyurdu: "Subhanallah! Buna gücün yetmez. Sen, Allahım bize dünyada iyilik, ahrette iyilik ver ve bizi cehennem ateşinden koru deseydin ya" (Ebu Davud, hd: 1359). Bu nedenle bela istemek haramdır. Başkasına da bela dilemek sakıncalıdır.
S.3.) Seferiyken kılamadığım öğlen ve ikindi namazının farzlarını evde iki rekât mı, dört rekât mı kılacağım?
- Seferiyken kazaya kalan namazları evinizde kıldığınızda seferi hükmünü uygularsınız. Yani öğle ve ikindinin farzlarını ikişer rekât olarak kılarsınız.
S.4.) Borsa oynamak caiz mi?
- Borsa finansal değeri olan, kâr ve zarar ihtimali taşıyan bir hisse veya ortaklık akdi sayılır. Dini açıdan haram olmayan bir iş yapan şirketlerin kâğıtlarını alıp satmak caizdir.
S.5.) İkinci el araba satıyorum. Çarpık olan -boyatılmış- arabanın çarpık olduğunu alıcıya söylemek zorunda mıyım?
-Evet. Söylemek zorundasınız.
S.6.) Eşimi dini açıdan boşadım. Resmi açıdan henüz boşamadım. Bu durumda bu kişi eşim sayılır mı?
- Dini açıdan -üç boşanmayı da gerçekleştirerek- eşinizi boşamışsanız, eşiniz dinen boşanmış olur. Resmi nikâh (dini açıdan) muallak bir nikâh sayılır. Resmi boşanma halinde de aynı şekilde dinen boşanmış olursunuz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA