Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

SORULAR

S.1.) Allah intiharı affeder mi?
- İntihar büyük günahlardandır. İntihar eden katil olmuş olur. Kendisini öldürmüş olsa da katildir. Çünkü kendisi hakkındaki hükmü, Yüce Allah'a bırakmalıydı. Bütün bunlarla beraber intihar eden dinden çıkmaz. Müslümandır. Ona dua etmek, cenaze namazını kılmak lazımdır.
S.2.) Ölülerin arkasında illa ki Yasin mi okumalıyız?
- Hayır. Kuran-ı Kerim'den herhangi bir sure veya ayeti, Peygamberimiz'in (s.a.v.) dualarından dilediklerinizi ve hatta kendi içinizden gelen duaları mezar başında okuyabilirsiniz. Hz. Peygamberimiz'in (s.a.v.) ölülerinize (veya ölüm yatağında olanlarınıza) Yasin okuyun tavsiyeleri de vardır. Yasin okumanızda da hiçbir sakınca yoktur. Kuran ölüler için bir dua ve rahmet, diriler için ise bir mesaj ve hidayet yoludur.
S.3.) Vakıa suresinin 79. ayetindeki "Ona (Kuran'a) temizlenenlerden başkası el süremez" ifadesi ne demektir.
- Bu ayetin öncesi şöyledir; "O elbette şerefli bir Kurandır. Korunmuş bir kitaptır. Ona temizlenenlerden başkası el süremez." (Vakıa Suresi, 77-79) Bu ayetlerle ilgili olarak Elmalılı Hamdi Yazır şöyle der: "Maddi ve manevi kirden arınmış eller ona dokunsun. Abdestli eller ona dokunmalıdır. Bu nedenle de cünüp iken Kuran okunamayacağı ve abdestsiz olanın mushafa el süremeyeceği beyan edilmiştir." Bu ayetten, Kuran'ın; cin ve şeytanlar gibi şerr güçlerden korunduğuna dair anlamlar çıkaran alimler de olmuştur.
S.4.) Babamın yanında su olmasına rağmen annem oturmasın diye, bilerek su istiyor. Kim haklı?
- Elbette ki babanız haklı değildir. Anneniz hizmetçi değil. Gönülden sizin ihtiyaçlarınızı gideren, babanıza eşlik yapan bir aile büyüğünüzdür. Babanızın da sizin kadar, hatta sizden çok annenizi düşünmesi lazım. Bu hizmetler nefret ve zorlamayla olmaz. Gönülle olur. (Not: Vatandaşımızın sorduğu bu soruyu özellikle aldım ki, bazı erkeklerin ne kadar gereksiz işler yaptığını hatırlatmış olayım.)
S.5.) Regl olan kadın mezarlığa gidemez mi?
- Regl olmanız mezarlığa gitmenize engel değildir. Orada dua edebilirsiniz.
S.6) Kumar oynuyorum. Bağımlılıktan bir türlü kurtulamadım. Kazandığım parayı, hayır yolunda harcayabilir miyim?
- Kumar oynamak haram kılınmıştır. Kumardan kazandığınız para sizin paranız değil ki onu hayır yoluna harcayasınız. O para, başkasına aittir ve ona iade edilmelidir. Kumar parasından hayır olmaz. Ancak, sahibini bulamadığınız, iade etme fırsatı bulamayacağınız bir kumar parası varsa elinizde, bu durumda zarurete dayanarak bu parayı fakirlere dağıtırsınız. Ama bundan da bir sevap beklentisine girmemeniz gerekir.
S .7) Ehli Beyt kimdir? Kimlere deniyor
.
- Ehli Beyt, Hz. Peygamber'in aile fertleri anlamına gelir. Yaygın anlamda, Hz.Fatıma (r.anha) ve Hz.Ali'nin (ra) çocukları için kullanılan bir kavramdır. Büyük sahabi Zeyd bir Erkam (ra) Ehli Beyt'i şöyle tarif eder: 'Hz. Ali ve ailesi, Hz. Akil ve ailesi, Hz. Cafer ve ailesi, Hz. Abbas ve ailesi. Hz. Peygamber'in Ehli Beyt'i bu seçkin insanlardır. Hz. Zeyd bin Sabit'e (vefat: 66/689 ) göre, Hz. Peygamber'in hanımları da Ehli Beyt'tendir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA