Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

* Mezar yaptırmak sakıncalı mıdır?
- Mezar üzerine görkemli yapıtlar yapmak hoş karşılanmamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) Medine'de ilk vefat eden sahabe Osman bin Maz'un (r.a.) mezarının baş tarafına işaret olsun diye bir taş koymakla yetinmiştir.
* Vücuttaki tüyler temizlendikten sonra gusül gerekir mi?
- Hayır. Sadece temizlik açısından yıkanmak isteyen duş alabilir. Ama fıkhi açıdan böyle bir gereksinim söz konusu değildir.
* Kuran-ı Kerim'i hatmetmenin bir süresi var mı?
- Kuran-ı Kerim'i hatmetmenin bir süresi olmaz. Kişinin okuma kabiliyetine, zamanının uygunluğuna, iş yoğunluğuna göre değişir. Ancak müsait olan bir kişinin günde bir cüz okuyarak bir ayda hatim indirmesi uygun olur. Dört günde bir cüz okumak da mümkündür. Bu noktada önemli olan husus, okuduğun ayetin mealini ve tefsirini de okuyarak, ilahi mesajı anlamaya çalışmak olmalıdır.
* İbadetler cennete girmek için mi yapılmalıdır?
- Mü'min, ibadeti Allah istediği için yerine getirir. Müslüman elbette cenneti ister ve elbette de cehennemden korkar. Ama ibadetini cehennem korkusu veya cennet arzusuyla yerine getirirse ibadetin ruhunu anlamamış olur. Hz. Ali, cennet veya cehennem niyetiyle ibadet edenleri paralı kölelere benzetir. Allah rızası ve sevgisi, ibadetin gayesi olmalıdır.
* Peygamberimizin son üç vasiyetinden bahsediliyor. Ama bunların ne olduğu söylenmiyor. Bilgi verebilir misiniz?
- Hz. Peygamber (s.a.v) vefat etmeden evvel üç konuyu mü'minlere hatırlatmış ve o konularda hassas olunmasını emretmiştir. Onlar da şu konulardır: Namaza devam ediniz; kadın haklarına saygılı olup, kadınlara eziyet etmeyin; zayıf, mazlum, hizmetkâr ve mağdurların haklarını koruyunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA