Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Muharrem orucu

Hz. Peygamber (s.a.v.) Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruç, muharrem ayında tutulan aşure orucudur (Müslim, Sıyam, 202) buyuruyor.
Aşure orucundan günahlara kefaret olduğu umulur (Tirmizi, Savm, 48).
Yahudilerin aşure, yani Muharrem 10'da oruç tuttuğunu gören Hz. Peygamber (s.a.v.) 9. gününü de ekleyerek (yani muharrem 9 ve 10. günleri) oruç tutun buyurdu. (Müslim, Sıyam, 133-134)
Peygamberimizin Muharrem'in 9-10 veya 10-11. günleri oruç tutmaya teşvik ettiği rivayet ediliyor. Böylece sadece Muharrem 10'da (aşure günü) oruç tutmayı Hz. Peygamber hoş görmemiştir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) "Aşurenin faziletinden yararlanın. Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve Salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur. Muharrem ayını Hz. Peygamber (s.a.v.) "Allah'ın ayı" olarak nitelendirmiştir. (Müslim, Sıyam, 202)
Ramazan gelince aşure günü oruç tutulup tutmama konusunda Hz. Peygamber ümmetini serbest bırakmıştır. (Buhari, Savm, 69; Müslim, Sıyam, 113)
Muharrem ayının 9-10-11'inci günleri oruç tutmak sünnettir. Bu sünneti ihya edelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA