Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

İmam Buhari’nin kitabının başlangıcı

Biliyorsunuz. İmam Buhari sahih gördüğü hadisleri kitabına almıştır. Bütün sahihleri ben topladım dememiş bilakis kitabına sahih olanları almaya çabalamıştır.
Bu büyük hadisçi "Kur'an ve Sünnete bağlanmak" adlı özel bölümde tam 96 hadis alarak konuya olan hassasiyetini göstermiştir.
İmam Buhari'nin yedi bin üzerinde (tekrarlarla) hadis derlediği eserine zayıf rivayet almamıştır. Uydurma rivayet almamıştır.
Mükerrer hadisleri çıkarırsak Buhari'deki hadis sayısı dört binle sınırlı kalır. Buhari'nin kitabını düzenlerken; Namaz, oruç, hacc, zekât, adak, yeminler, cezalar, diyetler gibi hayatımıza helal-haram ve ibadet olarak yansıyan bölümlerden önce "vahiy, iman ve ilim" üçlüsünü art arda koyması da çok dikkat çekicidir. (İmam Müslim de sahihin ilk bölümüne iman konusunu kondurur).
Sadece bu örnek bile hadis alimlerinin kitaplarını düzenlerken nasıl ciddi bir hassasiyet gösterdiklerini, seçici davrandıklarını -yüzbinlerce olduğu söylenen rivayetler arasından- kılı kırk yararak sahih olduğu kanaatine vardıklarını seçip aldıklarını ve vahiy, iman ve ilim bahislerini tasniflerinin sertacı ettiğini gösteriyor.
İlim erbabı bilir ki; "Buhari'nin fıkhi (derinliği, aklı, inceliği, fıkıh görüşleri) kitabının başlıklarında bulunur" cümlesi hayli meşhur bir tespittir.
Allah hadis alimlerimizden razı olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA