Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Eşinize karşı vefalı olun

Evliliği devam ettiren en önemli nokta ‘vefa’ duygusudur. Çünkü en büyük sevgiler, tutkular ve aşklar zamanla monotonlaşabilir. Eşimizin zor günlerimizde yanımızda olduğunu, bizimle yola çıktığını, bize evlat verdiğini ve sevdiklerini terk ederek bize geldiğini unutmamalıyız

Hz. Ömer'e gelen bir adam bu anlama gelecek bir cümle kullanır ve 'Eşimi boşamak istiyorum' der. Aile birliğine çok büyük önem veren Hz. Ömer sorar: "Neden eşini boşayacaksın? Eşinin hangi kusuru seni eşinden soğuttu? Haklı bir gerekçen var mı?"
Adam der ki: "Ben artık onu sevmiyorum.
Bunun için boşamak istiyorum."
Hz. Ömer'in cevabı son derece manidardır: "Sen bütün evliliklerin sevgi-aşk ile devam ettiğini mi zannediyorsun? Sende hiç mi vefa yok? Hani vefa nerede? Git ve eşinle yola devam et."
Evliliği devam ettiren en önemli nokta hakikaten "vefa" duygusudur.
Çünkü en büyük sevgiler, tutkular, aşklar zaman geçtikçe monotonlaşabilir. Olağanlaşabilir. Ama vefa duygusu böyle olmamalıdır. Eşimizin zor günlerimizde yanımızda olduğunu unutmamamız lazım. Bizimle yola çıktığını, bize evlat verdiğini, baba ve annesini terk ederek bize geldiğini unutmamak lazım.
Hz. Aişe (ra) Peygamberimiz (sav.)'in, ilk eşi olan Hz. Hatice annemize duyduğu derin saygı, sevgi ve vefayı bir gün kıskanır. Çünkü Hz. Hatice vefat etmiş olsa bile Peygamberimiz hep onu hayırla anmaktadır. Halbuki Hz. Hatice validemiz 65 yaşında vefat etmiş yaşlı bir hanımdı. Hz. Aişe olaya böyle bakar.
Bir gün bunu saklayamaz ve Hz.
Peygamber'e şöyle der: "Ey Allah'ın peygamberi! Sen bu kadında ne buldun?
Dişleri dökülmüş, sırtı kamburlaşmış ihtiyar bir kadındı. Ben ise gencim. Daha dincim. Ama sen bir türlü Hatice'yi unutamıyorsun. Hep Hatice diyorsun."
Hz. Peygamber (sav) bu kıskançlığı anlayışla karşılasa bile bu çıkışı cevapsız bırakmaz. Eski eşine vefasını yineler. Şöyle buyurur: "Aişe! Bu ne kadar yersiz bir sözdür. Evet, Hatice benim için çok önemlidir. Herkes beni (Mekke yollarında) inkar ederken o yanımda durdu. Herkes malını sakınırken o malını Allah için harcadı. Zor anımda bana destek oldu. Bana çocuk verdi. Evet Aişe, ölünceye kadar Hatice diyeceğim. O, cennet hanımefendilerinden birisidir."
Hz. Aişe der ki: "Ben bir daha Hz. Hatice hakkında konuşmadım."
Resulullah (sav)'in Hz. Aişe'ye ve dolaylı olarak bize hatırlattığı işte bu yitirdiğimiz vefa duygusudur.

BİR DUA

Mevlana'nın duası
"DUA bir dua olmaz Rabbim, ruhum görmese seni yüz yüze,
Ezanla çağırıldığı zaman, yüzüm dönük Kabe'ye kılarım namazımı, Sadece senin güzelliğin için kılarım.
Boş hareketler, boş sözler, bir iki yüzlü namazı, ölgün ve sıradan...
Utanırım namazımdan Rabbim, basbayağı utanç duyarım.
Gözlerimi artık sana kaldıramam, o cesareti kendimde bulamam.
Namaza cesaret için, melek olmak gerekirdi.
Ben ise, sürgünüm, düşkünüm, sapkınım.
Rabbim, namazım sana erişemiyor.
Yine de kılıyorum, kılmalıyım, çünkü gönlümdeki acıyı dile getirmeliyim.
Senden yoksun kalınca kalbimin nasıl acıdığını sana anlatmalıyım.
Bana acı Rabbim, bana merhamet ve nazar eyle, Ey Rabbim! Bana lutfeyle..."

BİR AYET
"KİM Peygambere itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse, (bilsin ki) biz seni onlara bekçi göndermedik." (Nisâ-80)

BİR HADİS
PEYGAMBERİMİZ (sav), "Allah ve Resulü'nü diğer şeylerden fazla sevmeyen kimse imanın hazzına eremez" deyince Hz. Ömer, "Ey Allah Resulü! Kendim hariç seni herkesten ve her şeyden çok seviyorum" demiş. Hz. Peygamber de "Olmadı ya Ömer!" demişti. Hz. Ömer, "O halde seni kendimden de çok seviyorum" deyince Resulullah "Şimdi oldu ey Ömer" buyurdu. (Buhári, İman, 9; Müslim, İman,15)

BİR SEVAP
Peygambere Salatu Selam getirmek
"KİM Hz Peygamber (sav)'e bir salat getirirse Allah ona on salat getirir, on günahı silinir, on derece yükseltilir."

SORU - CEVAP

1- Migren hastasıyım, ağrı başladığında ilaç almak zorundayım. Nasıl oruç tutmalıyım?
Oruca başlamanızı tavsiye ediyorum. Migreniniz tuttuğunuzda sabredemezseniz, ilaç alıp orucunuzu bozarsınız. Ramazandan sonra orucunuzu bozduğunuz günler için birebir oruç tutarsınız.

2- Kabirdekiler ziyaretimizi duyarlar mı?
Yüce Allah diledikten sonra ölüler ziyaretimizden haberdar olurlar. Kabir ziyareti sırasında konuşulanları, kabirdeki kişinin duyduğu ve verilen selamı aldığı hadislerle sabittir.

3- Babalarının emekli maaşını almak için göstermelik olarak boşananlar var, bu dinen geçerli midir?
Bu iş devleti kandırmaktır ve alınan para haramdır. Boşanma dinen geçerli olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA