Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

Rıza Sarraf’ın tutuklanması ne anlama geliyor?

ABD New York Güney Bölgesi savcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan iddianameden hareketle, geçtiğimiz cumartesi günü işadamı Rıza Sarraf, Miami'de tutuklandı. 17 Aralık'ın arkasındaki 'üst aklı' ve paralel yapının bu aklın içimizdeki kuklaları olduğunu tekrar kanıtlayan bir gelişme bu.
İddianamede Sarraf'a yöneltilen suçlamalar, "Birleşik Devletleri dolandırmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını ihlal etmek, banka dolandırıcılığı yapmak ve kara para aklamak" olarak geçiyor. Sarraf hakkında 75 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

'AYDIN DOĞAN POAŞ VURGUNUNU RIZA ZARRAB'LA KARATMAYA ÇALIŞIYOR'
İddianamede, Sarraf dışında, iki ismin daha direkt suçlandığını görüyoruz. Bunlardan ikisi de Sarraf'ın İran'da iş yaptığı kişiler ve İran vatandaşı olan Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade. İddianameye konu olan suçlar da Sarraf'ın İran bankası Mellat ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki özel şirketlerle yaptığı para transferleri hakkında.

Peki Sarraf tam olarak ne ile suçlanıyor? ABD, 'İran devrimi'nden bu yana, bu ülkeye yönelik kıstasları değişen ekonomik ambargo uyguladı. Buna göre, ABD'nin dış politikasına ve millî güvenliğine tehdit teşkil eden ülkelerin ekonomik yaptırımlarla zayıflatılması ve tecrit edilmesi öngörülüyor.

Obama döneminde İran'la başlatılan ve nihayete eren nükleer anlaşma sayesinde şu anda bu davayı da ilgilendiren transferleri içeren İran'a yönelik yaptırımların kalkmış olduğunu ama bu tarihten önce gerçekleşenlerden dolayı yargılama yapıldığını not düşelim.

2 $'LIK ŞİRKETLE 18 MİLYON LİRALIK POAŞ VURGUNU
Hülasa, Sarraf, İran'ın lehine olacak şekilde ABD'nin ambargosunu delmiş. ABD savcısı, kendi ülkesinin çıkarıyla çeliştiği için Sarraf'ı yargılamaya karar vermiş. Ama coşan bizim anti-emperyalist solcular ve 'neo-İrancı' laiklerimiz oluyor nedense. Paraleller zaten işin kaçınılmaz bonusu.
Haberin ulaşmasıyla, Hürriyet gazetesinin de 17-25 Aralık darbe sürecindeki fabrika ayarlarına döndüğünü görüyoruz. Çünkü yayımlanan haberlerinde ısrarla iddianamedeki gizli kod adlı isimlerden, sanki Türk devlet yetkilileri olabilirmiş gibi bahsedilse de, bu kod adların hepsinin yanında o kişilerin çalıştıkları özel finans şirketlerinin yazdığı görülüyor. Yani Hürriyet yine en iyi bildiği iş olan manipülasyonu sürdürüyor.
Ancak ülke ekonomisi ABD tarafından çökertilse göbek atacak vatansız tayfaya kötü bir haberim var: İddianamede Türkiye Cumhuriyeti'ni töhmet altında bırakan bir cümle yok. Türkiye zaten pek çok alanda Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarını tanıyan ama ABD'nin İran'a yönelik ambargosunu önemli ölçüde tanımayan ülkelerden biri. Dolayısıyla hukuken Türkiye devletini zora sokacak bir mesele görünmüyor.
En ilginci, 17 Aralık darbe girişimine karşı çıktığı için kıymet verdiğimiz isimlerin, bugün ABD'deki bazı mahfiller Sarraf üzerinden 17 Aralık'ın tekrarını yapabilir diye teslim olmamızı telkin etmesidir. Esas onlara dikkat edin derim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA