Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

ABD’de ‘iç savaş’

Alton Sterling, 37 yaşında, CD satarak hayatını kazanmaya çalışan siyahi bir Amerikalıydı. Polis çevirmesinde, kimliğini göstermeye çalışırken, göğsünden hunharca vuruldu. Sonradan onu vuran polisin koyu bir Donald Trump hayranı olduğu ortaya çıktı. İnfaz anı kameraya çekilmişti ve sosyal medyada büyük infial uyandırdı.
Philando Castille, Minnesota'da yaşayan 32 yaşındaki bir siyahiydi.
Kız arkadaşı ve çocuğu ile aracında giderken, polis tarafından durduruldu. Yanında lisanslı bir silahı olduğu bilgisini polise söyledi.
'Ellerini kaldır' diyen polis tam ellerini havaya kaldırdığı sırada ona beş kez ateş etti. Kız arkadaşı Castille'in yaralandıktan sonraki halini videoya çekerek sosyal medyaya koydu. Sterling'in öldürülmesinin ertesi gün gerçekleşen hadise infiali daha da artırdı.
Keskin bir nişancı olan ve ABD ordusu bünyesinde Afganistan dahil altı yıl görev yapmış olan 25 yaşındaki Micah Johnson, Dallas'ta, Alton Sterling ve Philando Castille gibi polis kurbanı siyah siviller için yapılan protesto gösterisinde, tam beş polisi öldürdü, yedi polisi de yaraladı.
Aynı gece Atlanta'daki Piedmont Park'ta bir siyah adam, ağaca asılı halde bulundu. Adli tıp raporuna göre "zorlama yok" denildi ama ırkçı grup Ku Klux Klan'ın linç şekliyle aynı izlerin taşınması şüphe uyandırdı.
Dünya nüfusunun %4.4'ünü oluşturan Amerika Birleşik Devletleri'nde, sivillerin sahip olduğu silahların oranı %42! ABD'de sivil kişi başına düşen silah oranı %112.6. Silahların çoğu, beyaz çoğunluğa ait. Ancak polisin şüpheli gördüğü bir siyahı öldürme oranı, beyazlara göre 3 kat fazla.
2015'te, ABD polisinin öldürdüğü insan sayısı 990 ve bunların 328'ini siyahlar oluşturuyor. Buna göre ABD nüfusunun %13'ü siyah olmasına rağmen, polisin öldürdüğü kurbanlarınsa %30'unun siyah olduğu ortaya çıkıyor.
Daha vahimi, bu ölüm olaylarının %97'si hakkında dava bile açılmasına izin verilmemiş!
2016'da, ABD polisinin öldürdüğü insan sayısı 509 ve bunların 123'ü siyahlar.
2013'te, siyahların uğradığı polis infazlarına bir tepki olarak doğan "Black Lives Matter" (Siyah Canlar Önemlidir) hareketi, ülke çapında oldukça yaygınlaşmış durumda. Yukarıda anlatılanlara benzer olaylar olduğu anda artık organize olup protesto gösterileri yapılabiliyor. Polis ise tek seferde yüze yakın göstericiyi tutuklayarak, orantısız güçle gösterileri bastırmaya çalışıyor. Ancak ABD'nin diken üstü halde olduğunu söylemeye gerek yok.
Bahsedilen mağdurları vuran polisler de daha önce olduğu gibi yargılanması önlenip korunursa ve daha çok siyah infazı yaşanırsa, hele Donald Trump başkan seçilirse, New York Post gazetesinin, Dallas saldırısı sonrası attığı "İç Savaş" manşeti bir kehanet olarak okunabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA