Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

Amerika’nın Aaron’a yaptığıdır

Aaron Swartz'u bilir misiniz? Bilmeyenler için kısaca anlatalım:
13 yaşında prestijli Arsdigita ödülünü kazandı.
14 yaşında ünlü RSS'i (Zengin Site Özeti isimli internet besleme biçimi) yapan ekipte yer aldı ve daha 19 yaşındayken Reddit'in kurucularından birisi oldu.
Ertesi yıl Reddit'i satın alındığında ise, Aaron artık Silicon Valley'de keyif çatabilecek milyonerlerden biriydi. Ama o rahatı tercih etmedi.
Ne apartman dairesinde oturmaktan ne de kot-tişört giymekten vazgeçti. Hiçbir standardını değiştirmedi, Reddit'ten de kendisini âdeta kovdurdu. Stanford'da sosyoloji okuduğu yıllarda, bilgisayar bilgisinin aktivizmiyle birleştiği tehlikeli sulara dalmaya başladı.
Devletle başını derde sokan kırılma noktası, yirmili yaşlarının başında yaşandı. Aaron, Harvard araştırma laboratuvarında çalışırken, ünlü makale platformu JSTOR'u hedef seçti. Zira JSTOR, akademik bilgiye erişimi parayla satan ağların önde gelenlerinden birisiydi ve Aaron'a göre bilgi, en kıymetli hazineydi. O hazine, sadece para ve imkân sahiplerinin değil, karşılıksız tüm insanlığın erişimine açık olmalıydı.
Bu ilkeyle hareket eden Aaron, MIT'e açık olan J-STOR havuzundan makale indirerek işe başladı. Yaptığı fark edilince, IP'si bloklandı ama o vazgeçmedi. Yeni bir bilgisayar alıp, ağa MIT'deki bir odadan kabloyla bağlandı ve makale indirmeye devam etti. FBI, bu sefer 'suçüstü' yapmak istiyordu ve keşfettikleri odaya kamera yerleştirdi. Aaron artık reddedemeyeceği biçimde 'suçluydu.' Ancak makaleleri kâr amacıyla indirdiğine dair hiçbir veri yoktu. Bilakis daha önceki eylemlerinden, akademik makaleleri halkın erişimine ücretsiz sunmak için indirdiği açıktı.
Fakat Amerikan devleti, Aaron'ın gözünün yaşına bakmadı. 35 yılla, önce 4, sonra da 13 ayrı suçtan yargılanacağı dava başlamıştı.
JSTOR'un şikâyetini geri çekmesi bile kâr etmedi.
Devlet, Aaron'ı 'ibretlik' yapmak istiyordu. 'Bağımsız ve özgün' tavrı ile ünlü MIT ise, 'tarafsız' kalmayı tercih etti ve Aaron'ın motivasyonunun akademik olduğunu bile savunmadı. Ocak 2013'te, davasının görüleceği gün, cansız bedeni bulundu.
Aaron, kendini asarak, 26 yaşında intihar etmişti. Amerika, bir dâhiye böyle kıydı.
Swartz, JSTOR'a hiçbir ekonomik zarar vermedi. Devlete sanal veya gerçek herhangi bir zarar vermedi. Tüm insanlığın mirası olarak gördüğü akademik bilginin ticari meta olarak görülmesine karşı çıktı ve onu paranın tekelinden çıkarıp insanlara ulaşmasını sağlamayı amaçladı. Oysa Amerikan Devleti, onu haksız yere itham etti ve tam 35 yılla yargıladı.
Ne var ki aynı Amerikan devleti, Türkiye devletinin istihbaratına ait bir operasyonu zor kullanarak durduranları, istihbarat görevlilerimize silah doğrultup, onları kelepçeleyenleri, bir istihbarat operasyonunu sözde ifşa eden ve Türkiye'yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde mahkûm ettirmek istediklerini açıkça ilan eden odakları kahramanlaştırıyor.
İşte bugün, Can Dündar'ı yüceltip, işbirlikçilerine özgürlük isteyenler de bu ABD'ye el açıyorlar.
Hayır! Şayet Türkiye Cumhuriyeti bir devletse, bağımsız bir devletse, olabilecekse, bu davanın peşini bırakmamalıdır. Biz bırakmayacağız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA