Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

YSK, bu yükü taşıyacak mı?

Binali Yıldırım, Ekrem İmamoğlu'nun İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını teslim almasının ardından yazdığı mesajda şöyle diyordu:
"İstanbul seçiminde süreç işlemiş, İl Seçim Kurulu mazbatayı Sayın İmamoğlu'na vermiştir.
Kararın hayır getirmesini temenni ediyorum. Demokrasi ve hukuk işlemiş; körüklenen gerilimin gereksizliği görülmüştür. Partimiz hukuki haklarını kullanmaya devam ediyor.
Son söz YSK'nındır." Doğal olarak, "Mazbatasını almış bir başkan söz konusuyken Yüksek Seçim Kurulu ne yapabilir?" diye soruldu. Ancak mazbatasını almış başkanların olduğu il ve ilçelerde yeniden seçime gidildiği takdirde mazbatanın iptal kararları mevcut.
En yakın örnek son seçimden. Biri CHP'den, diğerleri Ak Parti'den gelen itirazlarla Kırıkkale-Keskin, Artvin- Yusufeli ve Denizli-Honaz ilçelerinde iptal edilerek yenilenmesine karar verilen seçimlerde mazbatasını almış olan adayların mazbataları YSK tarafından iptal edildi.
Uzak örneklerden birisi de 1994 yerel seçimlerinden. İstanbul'un Fatih ilçesini o dönem Refah Partisi'nden aday olan eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin kazanmıştı.
Şahin, mazbatasını teslim alıp göreve başladı. Ne var ki yapılan itirazlar sonucu ancak 40 gün görevde kalabildi.
İptal edilerek yenilenen Fatih seçimlerinden ise diğer bazı partilerin de desteğini alarak ANAP'lı Saadettin Tantan birinci çıkmış ve başkanlığı devralmıştı.
Zaten esas mesele hukukî emsaller değil. Esas mesele, ahırlara, boş arsalara ve vatandaşın evlerine bunca taşıma seçmenin kaydedildiği, binlerce gerçek seçmenin silindiği ortaya çıkmışken YSK üyelerinin bu şaibeyi kendi omuzlarında taşıyıp taşımayacağıdır.
İl Seçim Kurulu'ndan YSK'ya gol!
İl Seçim Kurulu, nedense aceleci davranıp YSK'nın nihai kararını beklemedi ve İmamoğlu'na mazbatayı verdi. İl seçim Kurulu'nun bu tavrı, Yüksek Seçim Kurulu'nun iki gün önceki kararına bir cevap gibi de okunabilir.
Zira YSK, seçimlerin yenilenmesine karar verilen merkezlerde, seçim yarışını önde bitiren isimlerin mazbatalarının iptal edilmesine yönelik karar alır almaz mazbatanın teslim edilmesine başka anlam veremiyorum. "Biz mazbatayı verdik, gerisini YSK düşünsün" şeklinde özetlenebilecek bu tavrı yargılamayı milletin vicdanına bırakıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA