Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Şahenk, kriz ve fırsat

Hırvatistan, hem Orta Avrupa ülkeleri, hem de Türkiye açısından bir cazibe merkezi. Fettah Tamince, Rixos otelini açtı ama, bölgeye yatırım yapan başka Türkler de var. Meselâ Ferit Şahenk.
Şahenk, Hırvat ve Amerikan uyruklu ortaklarıyla, Sbenic'de, Mandalina isimli bir marina kuruyor. Zaten 350 teknelik bir imkân mevcut; daha büyük tekneleri ağırlamak amacıyla marinanın kapasitesi arttırılacak; çevreye konut ve rekreasyon sahaları yapılacak. Böylece, Türkiye'de örneklerini gördüğümüz gibi, marina civarındaki bölge büyük değer kazanacak.
Dünyaya açılan Türk müteşebbisleriyle doğrusu iftihar ediyorum. Türkiye'deki tecrübelerini yurtdışına taşıyorlar. Meselâ Şahenk'in Bodrum/Turgutreis'de de bir marinası var. Tam kapasite çalışıyor. Teknelerin yüzde 60'ı Türklere ait; yüzde 40'ı yabancılara. Meğer son 1.5 yıldır, Türkler, çok sayıda tekne alıyormuş.
"Ya kriz?" diyecek olduk...
Krizi fırsata çevirmişler; fiyat düşüklüğünden yararlanarak, ucuza tekne kapatıyorlar.
Bir ülkenin yeraltı zenginlikleri olabilir. Ama yetişmiş işgücü ve müteşebbisi yoksa, o zenginliğin katma değeri düşük olur. Türkiye, sözgelimi Hırvatistan'la mukayese edildiğinde, birçok hizmet sektöründe iyi yetişmiş işgücüne sahip. Aynı zamanda, tecrübeli, parasını doğru yerlere yatırmasını ve işini takip etmesini bilen müteşebbisleri ve profesyonel yöneticileri var. Yurtdışına çıkınca, bunu daha iyi anlıyor insan. Evet, dünyada kriz var ama bizim işadamlarımız, krizi fırsata çevirmeyi başarabiliyor. Üstelik burunları da çok iyi koku alıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA