Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

YAŞ kararları neyi ifade ediyor?

YAŞ kararlarını herkes dikkatle takip ediyor. Kim terfi etmiş, kimler emekliye sevk edilmiş... Aslında sivillere ne! Niçin, hepimiz, pür dikkat sonuçları değerlendiriyor, şifreleri çözmeye çalışıyoruz? Niçin mi? Çünkü, belirli noktalara gelen askerler, hukukun üstünlüğüne saygı duymadıkları takdirde, kolayca demokratik hayatımızı etkileyebilirler. Bu yüzden, terfi ve emekli listelerini yakından izliyoruz. Pek çoğu hakkında bildiklerimiz ve duyumlarımız var.
Sözgelimi, doğru ya da yanlış, İbrahim Şahin tutuklandığında, "Yeni oluşturulacak bir birimin müsteşarlığını bana Korgeneral Bekir Kalyoncu vaat etti" demişti. Ergenekon kapsamındaki çeşitli ifadelerden yola çıkarak, Savcı Zekeriya Öz de, Kalyoncu'nun ismini Genelkurmay Başkanlığı'na bildirmişti. (Kalyoncu, terfi ederek Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na geldi.)
Dönemin Van Asayiş Kolordu Komutanı Selahattin Uğurlu'nun adı, Şemdinli iddianamesinde, sanık astsubay Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in sıralı amiri olarak yer aldı. Savcı Ferhat Sarıkaya, Uğurlu hakkındaki dosyayı tefrik ederek, Genelkurmay Başkanlığı'na göndermişti. Sanırız, Genelkurmay Başkanlığı'nda da, Uğurlu hakkında "Soruşturmaya gerek yok" kararı verildi. (Korgeneral Selahattin Uğurlu terfi etmedi; görev süresi, Şûra'da, bir yıl uzatıldı.)
Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün ismi, Koç müzesine bağışlanan Uluç Ali Reis Denizaltısı sebebiyle gündeme gelmişti. 14 Kasım 2008'de, geminin santral dairesinde 2 adet 100 gram TNT fişeği, patlayıcı kalıbı ve fünye bulunmuştu. Durumdan haberdar edilen Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, iddiaya göre, patlayıcıları imha ettirerek, polise duyurmadan, hadisenin üstünü kapatmıştı. (Ahmet Feyyaz Öğütçü emekliye sevk edildi)
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı hazırladığı ileri sürülen Dursun Çiçek, acaba emekli edilecek mi diye takip ettik. Albay rütbesinde kaldı. Kadro bulunmadığı için tuğamiralliğe terfi edemediği belirtildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç ile Donanma Komutanı Eşref Uğur Yiğit'e karşı düzenlenecek suikast talimatında imzası bulunan Albay Tayfun Duman, görevinde kaldı. Oysa, suikast eylemiyle ilgili 7 teğmen tutuklanmıştı.

***

Duyumlar kulağımıza geliyor ama, maalesef, bunlarla ilgili bir araştırma yapıldı mı, kim yaptı, nasıl yaptı hiç bilinemiyor. Bu yüzden de biz, her Ağustos ayında Şûra kararlarının şifrelerini çözüp, umut ya da umutsuzluk devşiriyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA