Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

İspanya, Türkiye... balans ayarı

2005 yılının kasım ayında, Özerk Katalan Meclisi'nin aldığı bir karar, İspanya'da büyük tartışmalar yaratmıştı. Katalan Meclisi, İspanyol Anayasası'nda "millet" olarak tanınma talebinde bulunmuştu. Bu talepten rahatsız olan Kara Kuvvetleri Komutanı Jose Mena Aguado, 6 Ocak 2006'da, Katalonya Özerk Yönetimi'nin sunduğu yeni özerklik statüsünü eleştirdi: "Herhangi bir statü, İspanya'nın bütünlüğüne zarar verirse, Silâhlı Kuvvetler müdahale etmek zorunda kalır. Birliklere yaptığım ziyaretlerde ve general arkadaşlarımla yaptığım konuşmalarda, İspanya'nın gelecekteki bütünlüğünden şüphe edildiğini görüyorum. Anayasamıza yönelik tehditleri önlemek bizim görevimizdir. Çünkü, anayasanın 8. maddesine göre, İspanya'nın sınırı, şerefi ve anayasal düzeni ordunun garantisindedir. Anayasal hakkımızı kullanarak duruma müdahale edebiliriz" demişti. General Aguado, "İspanya'da sadece tek bir milletin yaşadığı, başka bir topluluğa millet statüsü verilemeyeceği, İspanyolca'nın resmi ve ortak bir dil olduğu ve bir ülkede iki yargı sisteminin faaliyet gösteremeyeceği" görüşlerini de seslendirmişti.
Bu konuşması, Aguado'nun başına dert açtı. Genelkurmay Başkanı Felix Sanz Roldan, Silâhlı Kuvvetler Disiplin Tüzüğü'ne göre, generali 8 gün ev hapsi cezasına çarptırdı. Ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki görevinden alınmasını talep etti. Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı'nın bu talebini değerlendirdi ve Aguado'yu görevden aldı. Aguado, Kara Kuvvetlerinin 2 numaralı adamıydı. Başbakan Rodriguez Zapatero, General Aguado'ya verilen cezanın, demokraside temel ve doğru olduğunu söyleyerek, benzer hareketlerin aynı şekilde karşılık bulacağını belirtti. Milli Savunma Bakanı Jose Bono ise, "İspanyol ordusunun görevi, sandıktan çıkan hükûmete itaat etmektir. Askerin siyasi görüşü olabilir ancak, bu görüşlerini toplum önünde ifade etmeleri yasaktır. Her İspanyol vatandaşının olduğu gibi, askerin de bu anayasaya uyma zorunluluğu vardır. Hiç kimse anayasa önünde ayrıcalığa sahip değildir" sözleriyle, herkese demokrasi dersi verdi.
Kısacası İspanya, balans ayarına müsaade etmedi. Ama, bizim muhalefet sözcülerinin beyanlarını değerlendirdiğimizde, satır aralarında, askerin, Kürt meselesinde AK Parti'ye balans ayarı yapmamasından doğan öfkenin izlerine rastlıyoruz. Yazık değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA