Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kim mızıkçı?

Tayyip Erdoğan, Amerika'ya giderken, Baykal'ın teklifine yaklaşacak gibi görünmüştü. Ama dönüşte, "CHP'nin olayı sulandırdığından" söz etti. Sulandırma iddiasının mesnetlerinden biri olarak, paketten çıkarılması istenilen 3 maddenin, ilgili hükümlerle birlikte, esasında 11 madde olmasını, dolayısıyla paketin kuşa çevrilmesini gösterdi.
Zaten 11 madde, 3 ana başlıkla ilgili düzenlemeleri kapsadığı için, CHP'nin teklifi içinde yer alması doğal değil miydi? HSYK, Anayasa Mahkemesi ve partilerin kapatılması meselesi referanduma gidecekse, tamamlayıcı hükümleri içeren diğerleri de elbette birlikte oylanmalı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP'nin önerisine baştan yanaşmayabilirdi. Ama kabul eder göründükten sonra, yeniden itiraz etmesi, bence doğru olmadı. Madem başbakan Amerika'ya giderken uzlaşma adımını attı, bunun sonunu getirmeliydi. Anayasa değişikliği, iki farklı başlık altında toplanabilir, CHP'nin desteğiyle 367'yi geçeceği anlaşılan hükümler referandumsuz kabul edilir, gerisi ise halka sunulabilirdi. (Başbakan, "Ne malum gizli oylamada 367'yi geçeceği?" diye soruyor. Geçmediği takdirde, halkoyuna gidilmesi kaçınılmaz. Eğer CHP, sadece 3 başlık altındaki düzenlemeler referanduma sunulsun istiyorsa, diğerlerinin 367'yi aşmasına gayret edecektir.)

***

11 Nisan'da, Başbakan gazetecilerle uçakta yaptığı konuşmasında, değişikliklerin bir bölümünün referanduma götürülebileceği izlenimini vermişti. "Cumhurbaşkanını devreye sokmasınlar, TBMM Başkanı'na müracaat etsinler" demişti.
Soru: CHP, TBMM Başkanı'na giderse, paket bölünür mü?
Cevap: Yasal zemini varsa biz varız. Millete götürülecekse biz çekinmeyiz.
Soru: Yani bölünmeye karşı değilsiniz.
Cevap: Yalnız nasıl ona güveneceğiz. Sonuçta gizli oylama; 3 maddenin dışındaki maddelerin, referandumsuz kabulünü sağlayacak 367 veya üstü oyla geçeceğine kim güvence verebilir ki?
Soru: Güven yaratılırsa paket bölünür mü?
Cevap: Ben arkadaşlarıma, yetkili kurullarıma danışıp, karar vereceğim. Kişisel olarak karşı değilim; milletime güveniyorum, milletimin kanaatini biliyorum.
***

Herhalde Erdoğan'a kurmayları, paket bölündüğü takdirde desteğin azalacağını söyleyip, maddelerin birlikte oylanmasının daha doğru olacağı telkinini yaptılar. Ama şunu belirteyim: Önce uzlaşma havası yaratıp, sonra "CHP sulandırıyor" diye karşı çıkılması, AK Parti aleyhine olmuştur. Uzlaşmaz taraf CHP görünürken, bu defa mızıkçılığı AK Parti yapmıştır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA