Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bilmiyorduk; öğrendik

Cumhurbaşkanı oylaması yapılan günlerde, askerin ağırlığı hissediliyordu ama henüz Ergenekon kamuoyuna mal olmamıştı; Ümraniye'deki bombalar ele geçirilmemişti. 17 Mayıs 2006'daki Danıştay saldırısının, başörtüsü yüzünden yapıldığı sanılıyordu. Gerçekler, sonra bir bir ortaya çıktı. Özden Örnek günlükleri daha yeni Nokta dergisinde yayınlanmıştı. (29 Mart 2007) Henüz, işin içyüzü anlaşılamamıştı. Zaman geçtikçe, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un, görevi sırasında Sarıkız, Ayışığı gibi darbe planları hazırladığı, emekli olduktan sonra da bu faaliyetini sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak sürdürdüğü, başına geçtiği Atatürkçü Düşünce Derneği'nin bu istikamette aktif bir rol üstlendiği belirlendi. Cumhuriyet mitinglerinin arkasında Atatürkçü Düşünce Derneği vardı. Çok sayıda asker ve ailesi, sivil kıyafetlerle bu gösterilere katılmıştı.
25 Nisan'da YÖK'e yapılan baskının, Erdoğan Teziç'e gözdağı vermekten ziyade, kamuoyunu etkilemek üzere tertip edildiği de bilahare ortaya çıktı. Hem bu olay, hem de eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın telkinleri yüzünden, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, son anda TBMM'ye katılmama kararı aldı (27 Nisan 2007). İnternete düşen bir ses kaydı, bu gerçeğin deşifre olmasına hizmet etti: "Ben Erkan Mumcu'ya cumhurbaşkanlığı seçimine girme, dedim. Girmedi. Abdullah Gül olmadı, gaye oydu. Gül olmayınca seçime gidecekti. Fakat bu, 'cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini istiyorum' dedi. Bize hava yapmak için bunu teklif etti, AKP de üzerine atladı... Teşekkür ettim Sabih Kanadoğlu'na, gece konuştuk 45 dakika kadar. Valla kötü istikamete gidiyorlar, dedi. Ancak dedi, bazı şeyler olabilir. Genelkurmay'ın düşünmesi lâzım. Bu işi bir tek şey, Silahlı Kuvvetler temizler artık."

***
Sonunda, halk, bu komploları hazırlayanlara iyi bir ders verdi. AK Parti, 22 Temmuz seçimlerinde, % 47 oy aldı. MHP, sandıktan çıkan sonuçları doğru olarak yorumladı ve Genel Kurul'a katıldı. Onun iştirakiyle Meclis toplandı; Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçildi. İlk başta, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Gül'e selâm vermemeyi ve bazı askerler de "cumhurbaşkanım" diye hitap etmemeyi denedilerse de, tez vazgeçtiler. Böylece, tertipler, halkın sağduyusu sayesinde boşa çıkarıldı. Tabii Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu da ıskartaya çıktı.

***

Henüz, Ümraniye bombaları ortaya çıkmamıştı... Ergenekon bilinmiyordu... Danıştay saldırısının başörtüsünden kaynaklandığı sanılıyordu... Özden Örnek günlükleri, yeni yayınlanmıştı... İsmail Hakkı Karadayı'nın konuşması internete düşmemişti. Gerçekler bir bir ortaya çıktı.

***

Ne demişti?
Onur Öymen (CHP):
Genelkurmay'ın tespitleri bizim tespitlerimizden farklı değildir. Laikliğe hakaret edeceksiniz ve sonra diyeceksiniz 'ben değiştim' ve bu ülkenin cumhurbaşkanı olacaksınız. Bunları söylediğinizde siz çocuk değildiniz. Türkiye'yi Atatürk düşmanlarına teslim etmeyeceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA