Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mardin'den kısa notlar

Gündem yoğun ama, ben bugün Mardin izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım. Medialog toplantısında, hem yerel medya temsilcileriyle görüşüp, sorunlarını dinledim, hem de Mardin'i keşfetme imkânını buldum.
Mardin Valisi Hasan Duruer, sıra dışı bir bürokrat. Sebebini uzun uzun anlatmak yerine, şu bilgileri vermek yeterli: Hem çevreye, hem sanata duyarlı; yoğun bir tanıtım faaliyeti içinde, sıcak sosyal ilişkiler kurmayı biliyor. Tarihi bir binayı vilayet konağına dönüştürmüş. Çeşitli sanatçılara ait 150 tezhip/ minyatür ve 4'ü suluboya 30 tablo duvarları süslüyor. "Kürt meselesi ekonomik değil, bir kimlik sorunu" derken, "millete yakın durmayı" tercih eden bir zihniyete sahip olduğunu gösteriyor.
"Türkiye muhafazakârlaşıyor" iddiasının karşılığını Mardin'de göremedim. Her gece sokaklara taşan müzik sesi; hatta kız kıza kimse tarafından rahatsız edilmeden kafelere ya da lokantalara gitme alışkanlığı, sıra gecelerinde dans.
Kürt meselesinde, taraflar birbirini daha iyi anlamaya başlamış. Devletin İmralı'yla kurduğu diyalog ve eylemsizlik kararının getirdiği rahatlama, -KCK davasına rağmen- her düşüncenin serbestçe ifade edildiği samimi bir ortamın doğmasına katkı sağlıyor.

***
MARDİN Antik Kermozade kahvesinde, başı açık, başı örtülü kızlar bir arada eğlenmeye gelmişler. Canlı müzik dinleyip, oturdukları yerde dans ediyorlar. Zorla Türkiye'nin gündemine oturttuğumuz yapay sorunlar yaşanmıyor burada. Siyasetçiler işin ucunu bıraksa, millet kendi içinde halledecek bütün meselesini.

***
Terörle Mücadele Müdürü Ümit Ceylan halkı nasıl kazanmaya çalıştıklarını bana anlattı. Polisler, çocukları dağda olan fukara ailelere sahip çıkıyor; onlara yardım ediyor; ziyaretlerine gidiyor; onlarla diyalog kuruyor. Devletin ceberrut bakış açısının çok değiştiğini gördüm. Mardin merkezde asayiş berkemal. Kızıltepe ve Nusaybin daha sorunlu.


***
MARDİN denilince, kale ve eteklerindeki taş evler akla geliyor. Gündüz, aralarda inşa edilen beton binalar ve üste çıkılan katlar görüntüyü bozuyor. Vali Hasan Duruer, "İki F-16 uçağı parası gerekli, yani 100 milyon lira" diyor tarihi dokuyu büyük ölçüde eskiye döndürebilmek için. 15 kamu binasını yıkmış ama, özel konutlara kaynak gerekli. Gece ise, Mardin, ışıl ışıl... Etkileyici bir manzara...


***
Vali Hasan Duruer, duvarı, orijinal tezhiplerle süslü toplantı odasında.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA