Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

TAPDK'nın yanlışı

Belli çevrelerin, AK Parti iktidarına kuşkuyla baktığı herkesin malûmu. Öyleyse neden, her fırsatta endişeleri depreştirecek adımlar atılıyor?
Meselâ, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) yayınladığı yeni yönetmelik. Niyet belki farklı ama sıradan bir insan, maddeleri okuyunca, içki satışının engellenmeye çalışıldığı izlenimini ediniyor. Meselâ 6. maddenin b bendinde, "Yetkili satıcılar tarafından satış belgesinde belirtilen işyeri adresi dışında, satış ve sunum yapılamaz" deniliyor. Bu madde, davetlere dışarıdan içki, yemek ve servis kiralayan catering şirketlerinin işini zorlaştırıyor. Ama catering şirketini kiralayan işyerinin kendisi, içkiyi doğrudan satın alabilecek. Dolayısıyla yasak yok, fakat içkiye erişim güçleşiyor.
10. maddeye göre, "Belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satışı yapılamaz."
Bu ne demek? "Konaklama" dan kasıt, sadece otel mi? Yoksa, restoranlar da bu tanıma dahil mi? Restoranların, konaklama ibaresi içine girdiği açıklandı. Dolayısıyla, sadece, belediye mücavir alanı dışında kalan kırsal bölgelerde, yol kenarındaki lokantalarda içki satılamayacak.
24. maddede ise şu hüküm var: "Çocuklar ve gençleri hedef alan, gençlerin katılma ihtimali olan etkinliklerde alkollü içki satış ve sunumu yasak." Lise ya da üniversitenin mezuniyet balosunda, demek içki servisi yapılmayacak.
Görünüşte içkiye bir denetim getiriliyor, gençler alkolden korunuyor vs... ya da içki yüzünden meydana gelen kazaların önlenmesine çalışılıyor. Keşke, daha sarih cümleler kullanılsa ve kamuoyunda bir tereddüt yaratılmasaydı. Ayrıca, bu kadar aşırı özene ne gerek var? Zaten mevcut mevzuatta da, bu amaçlara hizmet edecek hükümler bulunuyor. Daha da sıkılaştıralım, daha fazla denetleyelim çabası bence ters tepiyor; spekülasyonlar doğuyor.
TAPDK yanlış yaptı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA