Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mısır'da endişeler

Mısır'da ordu yönetime el koydu. Bazı yorumcular, Mübarek'in gitmesini sevinçle karşılıyor. Ama ben, "Ya sonra ne olacak?" diye düşünmeden edemiyorum. Gerçekten söz verildiği gibi 6 ay içinde adil bir seçim yapılabilecek mi?
Mısır'da yönetimi ele alan Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi, İsrail ile ilk teması gerçekleştirip, 1979'da imzalanan Barış Antlaşması'na sadık kalacaklarına ilişkin garanti sunmuş. Tantavi ile telefonla görüşen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "İsrail'in Kahire ile bağları risk altında değil" açıklamasını yaptı.
Seçim olursa, halkın eğilimlerine yakın bir iktidar sandıktan çıkacaktır. Ve bence en önemli değişim, İsrail ile ilişkilerde görülecektir. Böyle bir gelişmenin olacağı bilinirken, ABD ile sıkı fıkı olan Mısır ordusu, iktidarı, halkın meşru temsilcilerine teslim eder mi? Etmesi için, halkın direnişini mutlaka sürdürmesi gerekir. On binler Tahrir meydanından ayrılmamalı, yaptıkları ihtilâlin ordu tarafından ele geçirilmesine fırsat vermemeli.
1952'de genç subaylar hareketi, antiemperyalist bir kalkışmaydı. İngilizlerin denetimindeki kraliyet devrildi ama, o günden bugüne hep orduya yaslanan diktatörler ülkeyi yönetti. Antiemperyalist Nasır sonrasında, Enver Sedat'la birlikte Mısır, tam bir Amerikan yandaşı oldu. Mısır, tamamen Amerikan güdümüne girdi.
Tantavi ya da ordunun içinden çıkan bir başkası, oturduğu koltuğu bırakmamak adına, "ülkenin âli menfaatlerini" öne sürerek çeşitli gerekçeler üretebilir. Bu yüzden Mısır'da hiçbir şey bitmedi; aksine her şey henüz yeni başladı.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA