Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

YAŞ ve emeklilik

Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) ortaya çıkan ihtilâfın konusunu somut bir biçimde Fikret Bilâ Milliyet gazetesinde anlatıyor. (2 Ağustos 2011) YAŞ'ta 14 tutuklu generalin emeklilik meselesinin tartışıldığı gazetelere yansımıştı ama, arka plan tam olarak bilinmiyordu. Bilâ'dan öğrendiğimize göre, bu 14'ün 11'i, geçen yılki YAŞ toplantısında değerlendirilmiş ve bekleme süreleri 1 yıl uzatılmıştı. (O tarihte, bu kişiler hakkında Balyoz'dan dolayı yakalama emri çıkmıştı.) Diğer 3 generalin ise, bekleme süreleri bu yıl ilk defa doluyordu. Şu anda, generallerin 14'ü de tutuklu. Tutuklu subaylar, Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre, terfi edemezler ve kademe ilerlemesi yapılamaz. Dolayısıyla, rütbede bekleme süreleri de dolduğuna göre, hükümet, bunların emekli edilmesini istiyor. Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ise, bu askerlerin belki beraat edeceğini ileri sürerek, emeklilik yüzünden peşinen cezalandırılacaklarını hatırlatıyordu. TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesinin 1. fıkrasındaki hüküm, rütbede bekleme süresi dolmuş tutuklu askerlere uygulanabilir. Bir başka ifadeyle, tutuklu askerler, rütbe karşılığı yaş haddinden, bir dönem,muaf tutulabilir. Ne zamana kadar? Emsallerinin silâhlı kuvvetlerdeki görev süresi kadar.
Peki asker mi haklı; yoksa hükümet mi?
Tutukluluk yüzünden belki de beraat edecek kişilerin hak kaybına uğradıklarını kabul etmeliyiz. Buna mukabil, darbeler, andıçlar, perde önünden, perde arkasından müdahalelerle Türk Silâhlı Kuvvetleri öyle büyük bir güven kaybına uğradı ki, bu gibi olaylara karıştığından şüphelenilen kişilerin TSK'da devam etmeleri, haklı bir korku ve endişe yaratıyor. Bu yüzden, ben şahsen, askeri, denetim altında tutmaya gayret eden siyasi iradeyi haklı buluyorum.
Ama, emeklilik kararları YAŞ'tan çıkıyor. Burada da, askerler çoğunlukta. Nitekim, geçtiğimiz YAŞ'ta, hükümetin muhalefet etmesine rağmen, haklarında yakalama emri bulunan 3 asker (Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu, Abdullah Gavremoğlu) terfi ettirilmiş, hükümet kararname çıkarmamak suretiyle terfileri askıya almıştı. Bu 3 asker, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde kazandılar. O zaman da, Milli Savunma ve İçişleri Bakanları tarafından açığa alındılar.
Bakalım, hükümet, YAŞ'tan, 14 tutuklu askerin emeklilik kararını çıkarabilecek mi? Yoksa, kimisini emekli edip, kimisinin rütbede bekleme süresini uzatmak gibi bir orta yol mu bulunacak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA