Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Ya Baykal olmasaydı?

Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkmasında Deniz Baykal'ın ne kadar rolü oldu? Sanırsınız ki CHP olmasaydı, Erdoğan, bir ömür milletvekili seçilemeyecekti. Bu iddianın gerçekle ilgisi yok. Anayasanın 76. maddesi, o tarihte "ideolojik ya da anarşik veya terör eylemlerine katılanlarla, bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçundan mahkûm olanların, affedilseler dahi, milletvekili seçilememesini" öngörüyordu. AK Parti'nin milletvekili sayısı tek başına anayasayı değiştirmeye yetiyordu. CHP de, iştirak etti ve metinden "ideolojik ve anarşik eylemler" kelimeleri atıldı; sadece "terör eylemleri" bırakıldı. Daha sonra da, Milletvekili Seçimi Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu'nun 11. maddeleri değiştirildi. Söz konusu maddelerde, TCK'nın 312. maddesinden hüküm giyenlerin milletvekili seçilemeyeceği belirtiliyordu. Bu ibare, metinden çıkarıldı. AK Parti tek başına değişikliği yapabilirdi ama CHP de destek verdi.
Bu yüzden "CHP olmasaydı, Erdoğan hâlâ yasaklı kalırdı" demek yanlış. Zaten CHP de, hak, hukuk adına değil, "mağduriyet sürerse, Erdoğan daha da güçlenir" düşüncesiyle AK Parti'ye destek verdi. Bunu nereden mi biliyorum? CHP'nin ve Deniz Baykal'ın daha sonraki davranış biçimlerinden. Meselâ, ne 27 Nisan e-muhtırasında, ne de AK Parti hakkında kapatma davası açıldığında, CHP, iktidar partisine sahip çıkma çabası içine girdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA