Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Vecdi Gönül de sitelerin farkındaymış

HIFZI ÇUBUKLU'DAN AÇIKLAMA

Dün İnternet Andıcı'yla ilgili ifade veren Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, mahkemeye gitmeden önce beni aradı ve bir bilgi aktardı.
Nisan 2009 tarihli İnternet Andıcı'ndan dolayı çok sayıda kişi yargılanıyor. 2009 Andıcı'yla kurulan 4 sitenin, daha önceki internet siteleri vasıtasıyla işlenen suçları kamufle etme amacını güttüğü ileri sürülüyor.
Çubuklu, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e ait iki onay yazısından söz etti ve "İnternet siteleri açmak suç olsaydı, hükümet üyesi Gönül'e haber verilir miydi?" dedi.
- Nasıl yani?
- 4 Haziran 2007 ve 21 Nisan 2008 tarihlerinde, Türk Silâhlı Kuvvetleri (TSK) aleyhindeki menfi propagandayı önlemek ve karşı koymak için "tek kaynak alımına" Milli Savunma Bakanı onay vermiş.
- Biraz açabilir misiniz?
- Delil klasörleri içinde bulunan belgelerin birinde, bu onay yazılarını buldum. Deniliyor ki, 1998'den itibaren, TSK aleyhine menfi propaganda yapılıyor, bu yüzden internet siteleri kurulmuş ve kurulmakta. Bunlara internet hizmeti sağlamak üzere ihaleye çıkılmasın ve tek kaynaktan alım yapılsın. Böylesi daha güvenli olur. Hem 4 Haziran 2007'de, hem 21 Nisan 2008'de, Vecdi Gönül olur vermiş ve Superonline ile Ortadoğu Anonim Şirketleri'nden ihaleye gerek duymadan alım yapılmış. İnternet sitesi kurmak suç ise, Vecdi Gönül de mi suçlu? O da mı hükümeti yıkmak istiyor?
Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Vecdi Gönül örneğinden yola çıkarak, 2009 tarihli İnternet Andıcı'yla 4 internet sitesinin kurulmasına onay verenlerin suç işlemediklerini belirtiyor. Daha önce oluşturulan 43 siteden sadece 2'sinde (irtica. org ve turkatak.gen.tr) Terörle Mücadele birimi, 660 haber tespit etmiş. Bu haberler, çeşitli gazetelerden alıntılanmış, genelde hükümete karşı olumsuzluk yansıtıyor. Ama tabii ki sorumlu olanlar, böyle bir içeriği o sitelere yerleştirenler; TSK'nın görev sınırlarını aşanlar.

***
Görev sınırı deyince, Hıfzı Çubuklu, yanlış uygulamalara, birçok defa, nasıl müdahale ettiğini de bana örnekleriyle anlattı. Meselâ, "TSK'nın akreditasyon uygulamasına karşıydım" dedi. Askeri radyo istasyonlarını yasal bulmadığını ve kaldırılması uyarısını yaptığını söyledi. Aynı şekilde, Mehmetçik dershanelerinin TSK'nın görevi olmadığı, Başbakan'ın talimatı bulunmadan örtülü ödeneğin kullanılamayacağı, geçici askeri güvenlik bölgesi tesis etmenin vatandaşların haklarını ihlâl ettiği, askeri hastaneleri bünyesinde barındıran Sağlık Komutanlığı'nın, Genelkurmay'a değil, ancak Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanabileceği, Çubuklu'nun göreve geldikten sonra seslendirdiği görüşleri. Bunlarla ilgili elinde imzasını taşıyan yazılar var.
Demek istiyor ki: "Ben yasalara bu kadar saygılıyken nasıl yasa dışı bir eylemin içinde olabilirim?"
Çubuklu'ya, 17 Kasım 2009 tarihli Taraf gazetesinde çıkan bir belgeden de söz ettim.
- Komuta katına sunduğunuz bir bilgi notunun varlığı ileri sürülüyordu. O bilgi notunda, bazı fiillerin TCK 312. madde kapsamına girdiği, çok ağır cezaların ortaya çıkabileceği, bu yüzden bir kısım evrakın imhasının gerektiği ifade ediliyordu.
- Bunu hemen yalanladık. Askeri yazım teknikleri ve isimler kullanılarak sahte bir belge hazırlanmıştı. Dikkatinizi çekerim, ihbarcı subayın verdiği bilgilerin hiçbirinde imha işlemi talimatının benden geldiği yazılı değil.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA