Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Rakam ve gerçek

Sağlık Bakanlığı'ndan aldığım rakamlar: "Ülkemizde halen 63 bin 524 uzman hekim çalışmakta. Bu hekimlerden 30 bin 980'i Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, 12 bin 993'ü ise, üniversite hastanelerinde görev yapıyor. Ağustos ayında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname öncesinde, muayenehane işleten uzman hekim sayısı Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 930, üniversite hastanelerinde ise 630 idi. Muayenehane işleten uzman hekim oranı, tüm Türkiye için % 3.5; üniversite hocaları arasında ise % 4.8. Ameliyatlar, büyüklüğü ve zorluk dereceleri dikkate alındığında, A, B, C, D, E olmak üzere 5 gruba ayrılmaktadır. A, B ve C grubu ameliyatlar, daha kompleks olarak kabul edilmektedir. Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerimizde A, B ve C grubuna giren günlük ortalama ameliyat sayısı (orta ve büyük ameliyatlar) 9 bin 780'dir. Bu ameliyatların 2 bin 13'ü üniversitede bulunan hocalar tarafından, her gün gerçekleştirilmektedir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan 930 uzman hekimden yaklaşık 4'te 1'i muayenehanede çalışma yönünde tercih yaparak istifa etti. Benzer bir oran üniversite öğretim üyeleri arasında gerçekleşirse, istifa etmesi ya da emekli olması muhtemel üniversite hocamızın sayısı 150 civarındadır."
Demek, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ve üniversite hastanelerinde toplam 43 bin 973 uzman hekim çalışıyor. Bunların zaten, sadece 1560'ının muayenehanesi var. Yarısı kamudan ayrılsa bile, bu ancak 700-800 kişilik bir fireye tekabül ediyor. Bugün için, bir mağduriyetten söz edilse dahi, bunun uzun sürmeyeceğini kolayca söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA