Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Çileli öğretmenlerimiz

Van depreminde 48 öğretmen hayatını kaybetti; 10'u yaralı, 40'ı ise kayıp. Bunlardan bazıları uzun bir bekleyişten sonra kadroya alındıkları için başları göğe eren, işe yeni başlayan gençler. Deprem, pazar günü değil de, hafta içinde olsaydı, sanırım okullarda çok daha büyük kayıp verilecekti.
Van'da, genç yaşlı, çoluk çocuk, bebek, herkes ağır bir dram yaşadı; yaşıyor. Ama öğretmenlerin üzerinde özellikle durmak istiyorum. Zira onların dramı, eğitim fakültelerinden mezun olur olmaz başlıyor; kadro peşinde koşuyorlar; "eş durumundan" atanmayı bekliyorlar; bir bakıyorsunuz Kürtçe eğitim talebi karşılanmayan PKK, onları kaçırıyor. Ve deprem de, onları vuruyor.

***
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Merter Platformu'nun Beyti Restoran'da düzenlediği bir toplantıda, atama bekleyen öğretmenlere cevap vermiş. Öğretmenler, "150 bin açık var" diyorlar ya, Dinçer bu görüşe itiraz ediyor: "Ancak ideal bir okullaşma oranında açık 150 bin. Şu anda hiçbir ders boş geçmiyor. Çünkü 60 bin ücretli öğretmen istihdam ediyoruz."
Dinçer, baltayı taşa vuruyor. Neden mi? Milli Eğitim'in en fazla eleştiri alan uygulamalarından biri "ücretli öğretmen" istihdamı. Ücretli öğretmenler, kölelik maaşıyla çalışıyorlar; güvenceleri yok. Lise mezunları dahi ücretli öğretmen olarak atanabiliyor. Ders başına aldıkları para 6 lira; buna göre en fazla ayda 700 lira ellerine geçebiliyor.
Bakan Dinçer, "55 bin kadrolu" sözü gerçekleşmediği için özür dilemişti. Özür yaraya merhem değil. Hiç olmazsa, 60 bin ücretli öğretmen yerine kadrolu istihdamın yolu açılsın. Böylece, düşük ücretlerle bir sömürü düzenini devam ettirmek yerine, daha yüksek standartlı bir eğitim kadrosu oluşturabilir ve eğitimin kalitesini arttırabilir. Hem de "ücretli" ve "kadrolu" öğretmen tefriki ortadan kalkar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA