Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bayar'ın anlattıkları

Birinci Dersim harekâtında Başbakan İnönü'ydü. Elbette Atatürk gelişmelerden haberdardı. "Köklü bir çözüm" kararını alan Bakanlar Kurulu'na bizzat o başkanlık etmişti. İkinci Dersim harekâtı (1938), Celal Bayar'ın başbakanlığı sırasında gerçekleşti. Celal Bayar olayı, gazeteci Kurtul Altuğ'a yıllar sonra şöyle anlatıyordu: "Mareşal (Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak), ben başbakanım, Atatürk malûm... 3'ümüz Dersim'de yapılan büyük ordu manevralarındayız. Mareşal ile Atatürk, Dersim'in o halde kalırsa, her zaman ordunun emniyeti bakımından tehlikeli olacağını görüşüyorlardı. O sırada biz konuşurken, Dersimlilerin, jandarma karakollarımızdan 3-4 tanesini bastıkları haberi geldi.
Atatürk benim yüzüme baktı,
'Ne olacak?' dedi. Anlıyorum orada emniyet tesis edilecek. Hükümet reisi benim. 'Anlıyorum efendim bana hitap edişinizin mânâsını' dedim. Atatürk 'Sorumluluğu üzerime alıyorum, vuracağız Dersim'i' dedi ve vurduk."
Demek ikinci Dersim harekâtından da haberdardı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA