Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Nerede özgürlüklerin beşiği Fransa?

Ermeni soykırımı yasa tasarısı 577 milletvekilinin bulunduğu Genel Kurul'dan, sadece 44 oyla geçti.
6 milletvekili teklife karşı çıktı. Belli ki, Fransız temsilcilerinin de vicdanı pek rahat değil. Zaten meselenin iç siyasete ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olduğu genel kabul görüyor. Teklifin sahibi Valerie Boyer, gerekçesini açıklarken, "Fransız vatandaşlarını korumak istediklerini" ileri sürdü. 1990'da kabul edilen ve Yahudi soykırımının inkârını müeyyideye bağlayan Gayssot yasasında da böyle bir gerekçe mevcuttu. Ama o dönemde, Fransa, ülke sınırları içinde Yahudi düşmanlığını öne çıkaran bazı akımlara karşı vatandaşlarını korumak istiyordu.
Ayrıca, söz konusu yasa Nürnberg Mahkemesi kararına dayanıyordu.
Ermeni meselesinde bir mahkeme kararı bulunmadığı gibi, Fransa'da Ermeni aleyhtarı eylemler de mevcut değil. Fransa gibi entelektüeli bol bir ülkede, böyle saçma sapan bir gerekçeye dayanılmasını hayretle karşılıyorum.
Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy, Ekim 2011'de Erivan'ı ziyaret etmiş ve orada böyle bir adımın atılacağı sözünü yetkililere vermişti. Devlet Başkanı Sarkisyan da, ondan aldığı cesaretle, "Türk liderler er geç Erivan'daki soykırım anıtının önünde diz çökecekler" şeklinde konuşmuştu.
Özgürlükler ülkesi Fransa'ya yakıştıramadığım bir başka konu da, yasanın, bilim adamları, tarihçiler ve üniversiteleri de kapsaması.Yasaya göre, bilim adamları ve tarihçiler de, araştırmaları sonucunda soykırımın olmadığı düşüncesini seslendiremeyecek; böyle bir hükme vardıkları takdirde, onlar da cezalandırılacak.
Bence Senato'da sadece bu madde bile, yoğun eleştiri alacaktır.
Ermeni soykırımı yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için Senato'nun onayı gerekiyor. Oysa önümüzde çok kısa bir süre var. Noel tatili Fransa'da başladı. 15 Ocak'a kadar Meclis'in toplanamayacağı belirtiliyor. 22 Şubat'tan sonra da cumhurbaşkanlığı seçim dönemi başlayacak. O tarihe kadar acaba Senato'dan bu düzenlemeyi geçirmek mümkün olacak mı? Eğer geçmezse, cumhurbaşkanlığı seçimleri de atlatıldığı için, siyasi gerekçe ortadan kalkacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA