Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Demokratikleşme, fakat...

CHP'nin yeni kabul edilen tüzüğünü "demokratikleşme" açısından inceleyince, o kadar önemli noksanlar göze çarpıyor ki! Önce demokrasinin gereği olan ilkeyi yazıyorlar, sonra "Ama"demek suretiyle geri adım atıyorlar. Seçimlerde örgütün etkisini arttırmak ve farklı ekiplerin parti kurullarında yer almasını sağlamak amacıyla, görünüşte önseçim ve çarşaf liste kabul ediliyor. Ama sonra deniliyor ki:
Çarşaf liste esastır ama Kurultay'ın salt çoğunluğunun kararıyla (yarıdan bir fazla) blok liste tanzim edilebilir. (Her zaman, Genel Başkan Kurultay'a hâkim olacağına göre, bu hüküm her an çarşaf listeden vazgeçilebileceği anlamına geliyor.)
"Adayların belirlenmesinde önseçim ve aday yoklaması öncelikli yöntemdir" deniliyor ve hemen istisnalar sıralanıyor: a) Merkez yoklaması: Genel Merkez, toplam 550 milletvekilinin % 15'i oranında milletvekili adaylarını tespit eder. Demek 82 kişi, Genel Merkez'den milletvekili adayı gösterilecek. b) Ayrıca, % 10'un altında oy alan illerde de Merkez yoklaması yapılacak. Şu anda CHP 17 ilde % 10'un altında oy aldığına göre, 78 milletvekili daha Genel Merkez'den belirlenecek. c) Bir de önseçim yapılan illerde, % 5 kontenjan hakkı tanınıyor. Bu da 27 milletvekili ediyor.
Sonuç: Demek yeni ve demokratik diye addedilen CHP Tüzüğü'ne göre, 550 milletvekili adayının 187'si Genel Merkez tarafından tespit edilecek. CHP'nin bugün Meclis'te 135 milletvekili var. Anlaşılıyor ki, aday sıralamasının çok önemli bir bölümünde, Genel Merkez etkili olacak. Bu hesaba aday yoklamasını dahil etmedim. Merkez yoklaması ve kontenjan haricinde, bir de aday yoklaması mevcut. Sözde örgüte sorulacak; vilayetlerde araştırmalar yaptırılacak, bilahare sonuçlar Genel Merkez'e sunulacak. Ama tabii ki, son kararı Genel Merkez verdiği, ilçe ve illerden gelen sıralamaya uyma mecburiyeti olmadığı için, aday yoklamasının da, daha ziyade Merkez yoklamasına benzediğini söyleyebiliriz. (AK Parti bütün illerde aday yoklaması yapıyor.)
Neticede CHP Genel Başkanı'nın, milletvekili adaylarının tespitinde ağırlığı aynen devam ediyor. İyi niyetli davranırlarsa, önseçim yaygınlaşır. Ama Kılıçdaroğlu, dizginleri elden bırakmak istemezse, ilke olarak kabul edilen önseçim kolayca rafa kaldırılabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA