Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Metropoll ve Suriye politikası

Muhtelif kamuoyu araştırmaları, AK Parti'nin Suriye krizini doğru yönetmediğini gösteriyor. Elime son geçen araştırma, Metropoll'e ait:
Hükümet Suriye krizini doğru mu yönetti? Evet % 28, Hayır % 56 (AK Parti'ye oy verenlerin % 39'u da Suriye politikasını onaylamıyor.)
Suriye'ye Türkiye'nin tek başına askeri müdahalesini tasvip ediyor musunuz? Hayır % 76.3 (AK Parti'ye oy verenlerin % 73'ü de bu düşünceyi paylaşıyor.)
Suriye'ye NATO müdahalesine Türkiye'nin katılmasına onay veriyor musunuz? Hayır % 58.
Halkın büyük çoğunluğu muhalefetin endişelerini paylaşıyor. Demek kaygıları dile getirenlere "Esadcı" sıfatını yakıştırmak hatalı ve diyaloga kapalı bir tavır.
Araştırma "Arap Baharı" üzerinden sürüyor. Ankete katılanların % 48'i Arap Baharı'nın Türkiye'nin aleyhine olduğu kanaatinde.
Hükümetin Ortadoğu politikası da fazla başarılı bulunmuyor. Herhalde bunda Suriye'ye karşı tavrımızın önemli bir ağırlığı var. Ortadoğu politikamızı başarısız görenler % 39.5, başarılı bulunlar % 33.7. "Ne başarılı, ne başarısız" diyenler % 17.8. Buna mukabil, dış politika % 44.6 destek alıyor. "Dış politika başarısız" diyenler % 34.3'te kalıyor. "Ne başarılı, ne başarısız" diyenler % 14.4. Genel anlamda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, % 47.8 ile başarılı görülüyor.
Yorum yapmak gerekirse, dış politikada Türkiye'nin girişken ve etkili tavrı tasvip edilmekle birlikte, Suriye'ye yönelik adımlar, Türkiye'yi güvenlik açısından tehlikeye soktuğu için kaygı uyandırıyor. Bu yüzden, AK Parti hükümetinin Suriye politikasına destek az.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA