Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Balyoz ve Yargıtay

Balyoz davası tamamlandı; Yargıtay aşamasına gelindi. 2003 yılında, "emirkomuta" zinciri içinde hareket edenler dahi çok ağır cezalar aldılar. Yargıtay'ın o tarihteki rütbeleri göz önüne alacağını, suçlular arasında bir derecelendirme yapacağını umuyorum.
Ayrıca "Davalar uzuyor" eleştirisine karşı, bu defa da, Balyoz'da iş çok aceleye getirildi.11 nolu CD ve içeriğinin sahte olduğuna dair çeşitli iddialar tekrar mahkeme tarafından değerlendirilmedi; bazı tanıklar da dinlenmedi.
Adını vermek istemediğim bir sanıktan gelen itirazları sütunuma alıyorum. Çoğuna ben de katılıyorum.
1) Hilmi Özkök'ün, Çetin Doğan'a, "1. Ordu'da bazı emekli orgeneraller ile sivillerin bir darbe hazırlığı içinde olduğunu" söylediğini biliyoruz. Oysa Balyoz davasında yargılananlar arasında, 2003'te emekli olmuş asker ya da sivil kişiler yok. Hepsi o dönem muvazzaf. O takdirde Hilmi Özkök dinlenmeli ve kimleri kastettiği öğrenilmeliydi.
2) Balyoz Darbe Harekât Planı'nın 11 nolu CD'den çıktığı belirtiliyor. Bu CD, hangi bilgisayarda hazırlandı? Çünkü, 1. Ordu'daki ya da başka bir askeri mekânın bilgisayarıyla 11 nolu CD arasında bildiğim kadarıyla bir irtibat kurulamadı.
3) Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, "Elimdeki bilgileri şimdi yazarsam, incinebilecek kişiler var" diyor. Halbuki, mahkeme 324 kişiyi mahkûm etti. Daha kim incinebilir ki? Hiç değilse bildiklerini söylerse bu kişilerden bazıları temize çıkabilir.
Belki Yargıtay, yukarıda bahsi geçen konulara eğilebilir. Zihinlerin berraklaşması böylece kolaylaşır. Ayrıca, tarih ve mekânlarda ortaya çıkan uyumsuzluklar, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından güncellenme olarak kabul edildiğine göre, kimileri "Devam eden bir suçtan söz ediliyor. O takdirde, mevcut Ceza Kanunu'nda Balyozcuların mahkûm olduğu darbeye eksik teşebbüs suçu yok" diyor. Yeni Ceza Kanunu'nda "suç için anlaşma" cezalandırılıyor. Ayrıca, "amaçlanan suç işlenmeden veya anlaşma dolayısıyla soruşturmaya başlanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez" hükmü yer alıyor. Yargıtay olayı bu şekilde ele alırsa, cezalar çok hafifleyebilir.
Yargıtay'dan çıkacak kararı merakla bekliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA