Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

4. yargı paketi olumlu

4. yargı paketinde, son anda yapılan değişiklikler önemliydi. Zira Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7'nci maddesindeki yeni düzenlemeye göre, terör örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgütün propagandasını yapanlar, toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gerçekleşmese dahi, örgüte ait amblem, resim veya işaretleri taşıyanlar, slogan atanlar, örgüt üniformasını giyenler, gösteri yürüyüşünde kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü kapatanlar, terör örgütü adına bildiri yayınlayanlar, kanuna aykırı toplantı ya da gösteri yürüyüşüne katılanlar, ayrıca örgüt üyesi olarak ilave ceza almayacak. Eğer fiilleri suç teşkil ediyorsa, sadece eylemlerinden dolayı cezalandırılacaklar. TMK'nın 7'nci maddesinde yapılan bir başka değişiklik de, propagandanın suç sayılması için cebir, şiddet ve tehdit unsurunun kıstas olarak getirilmesi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun 6'ncı maddesindeki yeni düzenleme ise, terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basanlar veya yayınlayanlarla ilgili. Bundan böyle, yalnız, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösteren bildiri ve açıklamalar suç sayılacak.
"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" fiiline ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220'nci maddesi de değişikliğe uğradı. Yeni 8'inci fıkrada, propaganda, cebir, şiddet ve tehdit unsurları mevcutsa ancak suç sayılabilecek. 6'ncı fıkrada, örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işleyen kişiler, ayrıca örgüte üye olmaktan dolayı cezalandırılıyordu. Buraya bir cümle eklendi ve "Bu fıkra hükmü sadece silâhlı örgütler hakkında uygulanır" denildi. Böylece, mafya türü silâhlı yapılanmalar ya da terör örgütleri adına hareket etmiyorsa "örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüt adına suç işleyen" kişiler, sözgelimi birisini tehdit edenler, ayrıca örgüt üyeliğinden ilave ceza almayacaklar.
İlk bakışta ortada bir çelişki var gibi görünüyor. Çünkü yeni düzenlenen TCK'nın 220'nci maddesinin 6'ncı fıkrasına göre, mafya yapılanması ya da terör örgütü söz konusu olduğunda, onlar adına suç işleyen kişiler, örgüt üyeliğinden de ceza alacak. TMK'nın 7'nci maddesiyle getirilen değişiklikte ise, terör örgütünün propagandasını yapanların, terör örgütü için slogan atanların, bildirisini dağıtanların, üniformasını giyenlerin, pankart taşıyanların, tanınmamak için yüzünü kapatanların, ayrıca örgüt üyesi olarak cezalandırılmaması öngörülüyor. Fakat burada çelişkiden söz edilemez. Sadece, terör örgütü üyeliğinin getirdiği ilave cezalardan kurtulmak için, bildiri dağıtmak, pankart taşımak, poşuyla yüzü örtmek gibi suçlara istisna tanınmış. Artık bir pankart ya da bir poşu yüzünden insanlar çok ağır cezalarla karşı karşıya kalmayacaklar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA