Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

AİHM'nin din ve ifade özgürlüğü kararı

Berfin Yayınevi, 1993'te Abdullah Rıza Ergüven'in "Yasak Tümceler" adlı bir romanını yayınlamıştı. Bu kitabın Allah'a, dine, Peygamber'e ve Kur'an'a hakaret ettiği ileri sürüldü. 1996'da, Berfin Yayınevi'nin sahibi hapis cezasına çarptırıldı; ceza paraya dönüştürüldü. Bundan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) süreci başladı. AİHM, 3'e karşı 4 oyla, mahkûmiyet kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü hükmünü ihlâl etmediği sonucuna vardı.
AİHM'nin kararını şöyle özetleyebiliriz: "
İfade özgürlüğüne müdahale var.
Bu müdahale başkalarının haklarının korunması gibi meşru bir amaç taşıyor.
Demokratik bir toplumda, kırıcı, şoke edici, rahatsız edici düşünceler de ifade edilebilir. Çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik gibi unsurlar, demokratik toplumu meydana getirir. Bir dini grup, eleştirileri hoşgörüyle karşılamak, başkalarının kendi dini inançlarını reddetmesine müsamaha etmek zorundadır.
İfade özgürlüğü, bazı görev ve sorumlulukları beraberinde getirmektedir. Din ve inanç özgürlüğü söz konusu olduğunda, saygısızlık edecek davranışlardan kaçınılması gerekmektedir. Büyük hayranlık ve sevgi duyulan din hedef alındığı takdirde, eleştiriler yaptırıma tâbi tutulabilir.
Dini inançlar ve ahlâki görüşlere karşı sergilenen saldırılar söz konusu olduğunda, Avrupa ülkeleri arasında tek bir anlayış bulunmamaktadır. Temel hak ve özgürlüklere getirilecek sınırlamalarda, sözleşmeci devletlerin belirli bir takdir hakkı mevcuttur.
AİHM, çatışan menfaatler arasında bir denge kurulmasını gerekli görmektedir. Bir tarafta, dine ilişkin görüşlerin topluma aktarılması hakkı, diğer tarafta, başkalarının dini düşünce ve inanç özgürlüğüne saygı.
Mevcut durumda, İslâm peygamberinin kişiliğine hakaret dolu bir saldırı söz konusudur.
Sonuç itibariyle: n Meşru amaç vardır. Söz konusu müdahaleyle Müslümanların kutsal saydığı bazı hususlara yapılan saldırıların önlenmesi amaçlanmıştır.
Tedbirler "sosyal bir ihtiyaca" cevap vermektedir.
Verilen cüzi ceza ile ulaşılmak istenen hedef arasındaki orantı korunmuştur."
Özetle AİHM, fikir özgürlüğü perdesi altında dine saygısızlık yapılmaması gerektiği sonucuna varmıştır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA