Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

İspanya Anayasası

Anayasaların Başlangıç bölümü ana metnin içinde kabul ediliyor ve devletlerin bağlı oldukları ilkeleri ortaya koyuyor. Bizimkiler, darbe döneminde hazırlandıkları için, o tortuyu taşıyor. Bu bagajdan kurtulmak gerekir.
Bazı yabancı ülkelerin anayasalarına göz gezdirdim. Meselâ, İspanyol Anayasası'nın ön sözünde, ana hedefler şöyle belirleniyor: "İspanyol milleti, adalet, özgürlük ve güvenlik oluşturmak ve her üyesinin refahını desteklemek için, egemenliğini kullanarak iradesini ilan eder:
* Adil bir sosyal ve ekonomik düzen uyarınca, anayasa ve kanunlar kapsamında bir arada, demokratik yaşama güvencesi vermek.
* Halk iradesinin ifadesi olarak, hukukun üstünlüğünü teminat altına alan, hukuk devletini güçlendirmek.
* Tüm İspanyolları ve İspanya halklarını, onların kültür ve geleneklerini, insan haklarını, dillerini ve kurumlarını korumak.
* Herkesin hak ettiği kaliteli bir yaşamı sağlamak için kültürel ve ekonomik gelişmeyi teşvik etmek; demokratik ve ileri bir toplum oluşturmak.
* Ve dünyanın bütün halklarıyla barışçı ilişkiler ve etkili işbirliğini güçlendirmek."
İspanyol Anayasası'nın Önsözü'nde sıralanan ilkelerin benzerlerini kendi ülkemize uyarlayıp, pekâlâ kabul edebiliriz. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun görevi temmuz ayına kadar uzatıldı. İlk meyvesini "din ve vicdan özgürlüğü" maddesindeki uzlaşmayla elde ettik. CHP, Rıza Türmen zihniyetiyle hareket ederse, diğer maddelerde de anlaşma kolaylaşacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA