Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Demokrasi ve sandık ilişkisi

"Demokrasi sandık değildir"...
"Demokrasi sandıktan ibaret değildir."
Bu iki cümle arasında fark yok mu?
Var.
Kimse iktidarı belirlemek amacıyla seçim yapılmasın demiyor.
Sadece, sandıktan çıkan iktidarın bazı değerlere bağlı olarak ülkeyi yönetmesi gerektiğini hatırlatıyor.
2011'de Bernard Levy'nin de söylediği buydu:
"Demokrasi sandıktan ibaret değildir. Aynı zamanda bir değerler rejimidir."
Bu cümleye kimse itiraz edebilir mi? Edemez. Ama maalesef, Batı zihniyetini kemiren "İslâmofobi" virüsü, demokrasi yorumunda onları zaafa düşürüyor.
Müslümanlar idareyi ele aldıkları takdirde, bu değerlere bağlı kalmayacakları, başkalarının hayat tarzına tehdit oluşturacakları varsayımıyla hareket ediyorlar.
Söz konusu virüs, Türkiye'deki kimi çevreleri de etkiliyor. İlk günden beri AK Parti'ye mesafeli davranmalarının sebebi bu.
Bernard Levy, Müslüman Kardeşler'i, demokrasinin sağlıklı işlemesine bir tehdit gibi gördüğü için, askerin müdahalesini onaylayabileceğini söylüyor.
Türkiye'de 28 Şubat da, aynı algılar neticesinde gerçekleşti.
AK Parti iktidara gelir gelmez,
"Devletin savunma mekanizmaları" bu yüzden harekete geçti.
Darbe teşebbüsleri benzer endişelerden kaynaklandı.
10 yıl süren Erdoğan hükümeti, kaygıları kısmen gidermiş, Türkiye'nin bölgedeki ülkelere model oluşturacağı düşüncesi, zaman içinde hâkim olmaya başlamıştı; ama artık bir süredir o çark tersine dönüyor.
Ortadoğu'daki sorunlarda aktif taraf olan Türkiye, hem bölgedeki sempati tabanını daraltıyor, hem de Batı'nın gözünde "model ülke" olma vasfını yitiriyor.
Bizim cenaha bakarsak... AK Parti de giderek Batı dünyasından uzaklaşıyor; onların samimiyetini sorguluyor; sorgulamakla kalmıyor ağır bir dille eleştiriyor.
Dönüm noktasını Gezi olayları oluşturdu.
Erdoğan, o dönem, Batı'daki yönetimlerin ve medyanın "düşmanca" diye nitelendirdiği tavrını içine sindiremedi. Mısır'daki gelişmeleri içselleştirmesinin bir sebebi bu olsa gerek. Zaten, "Demokrasi sandık değildir" sözüne karşı hassasiyet de, aynı söylemin Gezi eylemlerini meşrulaştırmak amacıyla kullanılmasından kaynaklanıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA