Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Aytaç Yalman'ın açıklamaları

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, ikinci defa Milliyet'e konuştu. Açıklamaları, 5-7 Mart 2003'te 1. Ordu'daki Plan Semineri'nin tamamen kendisinin bilgisi dışında yapıldığını ortaya koyuyor. Yalman olayı şöyle anlatıyor: "Aralık 2002'de, Kurmay Başkanım İlker Başbuğ SÖZLÜ OLARAK 1. Ordu'da EMASYA Planı'nın oynanacağını bana bildirdi. Ben kabul etmedim. Hayır dememin sebebi, 2002 sonu, 2003 başında terör ve irticai faaliyetlerin asgari düzeyde olmasıydı. Daha sonra (Mart 2003'te) EMASYA'nın oynandığını, o toplantıya müşahit olarak katılan General Özkılıç'tan öğrendim. Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo'nun (OEYTS), bana hiç bilgisi verilmedi."
İlker Başbuğ, Balyoz sanıklarının tanığı olarak dinlendiğinde, OEYTS'nin 1. Ordu'da görüşülmesine vize verildiğini söylemişti. Halbuki Aytaç Yalman, 1. Ordu'nun, OEYTS'yi Kara Kuvvetleri'ne gönderdiğini, ancak 2012'de, duruşmada öğrendiğini belirtiyor. (Çetin Doğan, "Biz senaryoyu gönderdik, cevap çıkmayınca kabul edildiği sonucuna vardık" diye konuşmuştu. Demek, İlker Başbuğ, bu senaryodan Aytaç Yalman'a hiç söz etmemiş.)
Aytaç Yalman'ın açıklamalarından "EMASYA'yı başka zaman oynayın" talimatını kendisinin vermediği, 1. Ordu'ya gönderilen emre, bu talimatın, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından ilave edildiği de anlaşılıyor.
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman'ın 1. Ordu'da cereyan eden hadiselerden pek haberi yok. Ama onun Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, haberdar. Seminer tamamlandıktan sonra Yalman, EMASYA planının oynandığını öğreniyor; senaryonun muhtevasını hâlâ bilmiyor. O konuda da, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün kendisine ilettiği ses kayıtları vasıtasıyla bilgi ediniyor.

***

1. Ordu'da bir art niyet bulunmasa, Kara Kuvvetleri Komutanı'na rağmen, neden böyle bir senaryo oynansın? Bence amaç, hazırlanan darbenin, 56 ast birliğin iştirakiyle test edilmesiydi. Zaten, 1. Ordu'daki toplantıya 56 ast birliğin katılması emri de, Aytaç Yalman'ın bilgisi haricinde verilmiş.
Balyoz davasında kurunun yanında yaş da yanıyorsa, bunun baş müsebbibi, darbe niyetinden haberdar olmayan birçok kişiyi o toplantıya davet eden Çetin Doğan değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA