Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Estetik diş hekimliğinde dijital dokunuşlar

Sağlıklı ve mutlu bir gülümseme her insanın en doğal hakkıdır, kendinize daha çok güvenmenizi sağlar. Artık gelişen dijital teknolojiler sayesinde yaklaşık 8-10 dakikalık bir işlem sonrasında hastanın dişi üretiliyor ve 45 dakika içerisinde tek bir dişin tedavisi bitirilmiş oluyor

Her an etkileşim içindeyiz. Toplumsal yaşam, aile hayatı ve profesyonel ilişkiler vesilesiyle insanlarda algı oluşturuyoruz. Algı bir defa oluştuğunda ise değişim göstermesi gerçekten çok güç. Dolayısıyla, algı yönetimi başarılı yaşamın önemli faktörlerinden birisi. Algı oluşturma; son derece hızlı bir şekilde gerçekleşen ve dış görünüşümüzden bilgi birikimimize, yetiştiğimiz çevreden psikolojik durumumuza kadar her unsurun bileşkesi olan bir süreç. Kendimizi ve ilişkilerimizi inşa ederken özellikle, sağlıklı bir yaşam sürmeye ve kaliteli-samimi ilişkiler kurmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu ilişkileri kurarken de, karşımızdaki insanlara nasıl göründüğümüz ve onlara ne hissettirdiğimiz son derece önemli.

İLK ETKİ DİŞLER SAYESİNDE OLUŞUR
Karşımızdaki insanlar üzerinde oluşturduğumuz ilk etkilerin kalıcı olduğu iyi bilinir. Özellikle yüzümüz ve ifadelerimiz, etkileşime geçtiğimiz insanlarla kuracağımız samimiyeti ve onlara verdiğimiz itibarı doğrudan etkiler. İlk tanıştığımız insanlarla kurduğumuz bağın şekillenmesinde karşı tarafın ne algıladığı son derece önem arz eder. Bunun yanında, uzun zamandır tanıdığımız insanlarla karşılaştığımızda yüzümüzün aldığı olumlu hal, görüşmenin seyrini etkiler ve dostlukları pekiştirir. Karşılıklı vardığımız sonuç; aile ve arkadaş ilişkilerinden iş hayatına, yöneticiliğe ve hatta liderliğe uzanan geniş bir yelpazede insana en fazla mesafe kat ettiren unsurlardan bir tanesi 'doğal bir tebessüm'dür. Doğal bir tebessüm, parlayan gözleri ve karşısındaki insana odaklanmış zinde bir aklı beraberinde taşır. Karşısındaki insana güvenilirlik aşılayan samimi bir tebessüm, profesyonel ilişkilerin kurulmasında anahtar rol üstlenir. Tebessümün doğal olması, özgüven ve samimiyeti beraber taşıması anlamına gelir. Doğal bir tebessümün etkilerini sayacak olursak:
Beynimizde mutluluk hormonlarının salgılamasında,
Yüzümüzde kendinden emin, özgüveni yüksek ve göze hoş gelen bir görünüme kavuşulmasında,
Sosyal ilişkilerimizde ise samimiyetin oluşmasını hızlandırmada rol oynar.

TEBESSÜM ÖNEMLİ
Başarılı bir iş yaşamının etken faktörlerinden biri olarak tebessümü ele aldığımızda, bu tebessümün hem fiziken özgüveni yüksek rahat bir gülümseme olarak görünmesi, hem de insanın içinden gelen bir samimiyetle şekillenmesi gerekir. Dolayısıyla, bir tarafta profesyonel hayatta bizleri başarıya götürecek önemli bir unsur olan tebessüm, diğer tarafta o tebessümü yüzümüze getirecek içtenlikle tercih ettiğimiz kariyer hedeflerimiz... İki konu birbirini etkileyen ve geçişli faktörler. Çekici, sağlıklı dişler yaşam kalitesini gösterir. Kendimize daha çok güvenmemizi sağlar. Mutlu bir gülümseme her insanın en doğal hakkıdır. Bu aynı zamanda günlük hayatımızın en önemli parçalarından biridir. Özgüvenimiz, sosyal çevremiz ve psikolojimiz için de büyük rol oynar. Toplum olarak ne kadar mutlu gülebiliyoruz? Mutlu gülmeye müsait dişlere sahip miyiz? Diş sağlığına dikkat etmediği için ağzında ileri düzey çürük bulunan ya da diş problemlerinden dolayı gülerken eliyle ağzını kapatma ihtiyacı hisseden kişiler ile sık sık karşılaşıyoruz. Peki bu tür sorunları çözmek için diş hekimleri neler yapabilir? Günümüzde gelişen dijital teknolojiler hastalar için ne gibi tedavi olanakları sunuyor?

45 DAKİKADA BİTİYOR
Dişlerimiz ile ilgili bu tür sorunları çözmek için yapılan tedaviler var; cerrahi müdahaleler ya da diş telleri ile yapılan ortodonti tedavileri. Ancak bunlar da gülüşümüzü güzelleştiremeyebiliyor bazen. Bu, çözümü olmayan bir problem değil. Dijital teknolojiler bu tür durumlarda diş hekimlerinin ve hastaların imdadına yetişiyor. Bundan 10-15 yıl önce telefonla fotoğraf paylaşmak bile hayalken, günümüzde dünyanın neresinde olursanız olun görüntülü konuşma yapabiliyorsunuz. Bu teknolojik ilerleme diş hekimliğinde de kendini gösterdi. Öyle ki ağız içinden görüntü almak için kameramızı dişlerin üzerinde dolaştırmak yeterli oluyor. Sonrasında yaklaşık 8-10 dakikalık bir işlem sonrasında hastanın dişini üretmiş ve 45 dakika içerisinde tek dişin tedavisini bitirmiş oluyoruz. Özetle, dijital teknoloji sistemi, hastalara tek seansta çekici, sağlıklı ve uzun ömürlü dişler sunar.

RESTORASYONU DİJİTAL MODEL ÜZERİNDE ŞEKİLLENDİRİYORUZ

Dijital diş hekimliği uygulamaları ne kadar güvenilir?
Dijital teknoloji sistemi yeni bir sistem değil. Bugün kullandığımız dijital teknoloji sisteminin artık beşinci jenerasyon olduğunu söyleyebiliriz. Şu an için Türkiye'deki dental kliniklerin yüzde 2'sinde var. Biz de bu yüzde 2'nin içindeyiz.

Biraz da estetik tedavilerden bahsedelim. 'Ben gülüşümü iyileştirmek istiyorum' diye hastalar size geldiklerinde onları nasıl bir süreç bekliyor?
Önce ortodonti tedavisi gerekip gerekmediğine bakıyoruz. Sonrasında protez planlaması işin içine giriyor. Bu noktada büyük ölçüde dijital diş hekimliğinden ve dijital teknoloji sisteminden faydalanıyoruz. Önce ağız içerisinden kalem boyutlarında bir kamera ile görüntüler alınıyor. Sonra bu görüntüler bilgisayarda işleniyor. Oluşturulan dijital model üzerinde yapacağınız restorasyonu şekillendiriyoruz. Daha sonrasında da bilgisayar destekli üretim sistemi tasarımınızı seramik bir bloktan kazıyor. Diş hekimi üretilen protezi hasta ağzına takıyor ve tedavi tamamlanmış oluyor.

HASTALAR ÖNCE 3 BOYUTLU HALİNİ GÖRÜYORLAR

Dijital diş hekimliği estetik tedavide ne gibi imkanlar sunuyor?
Dijital diş hekimliği sayesinde diğer tedavilerde olduğu gibi estetik tedavilerde de tedavi sürelerinin kısalması ve seans sayısının azalması mümkün oluyor. Ama dijital diş hekimliğinin estetik tedavilerde en büyük avantajı, tedaviye başlamadan önce bize tedavi sonrasında hastanın nasıl görüneceği konusunda net bilgi veriyor olması. Bu sayede hastalar görünümlerini tedaviye başlamadan önce seçebiliyorlar. Ekrandaki üç boyutlu görüntü üzerinde hasta ile birlikte yaptığımız değişiklikler, doğrudan üretilecek restorasyonlara yansıtılıyor. Tedavi sonrasında da hastanın tekrar görüntülerini alarak tedavi öncesinde beraber seçtiğimiz görünüme ne kadar yaklaştığımızı kendisine gösterebiliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA