Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Gülüş tasarımına ihtiyacınız var mı?

Entellektüel gülümseme yüze olgun ve bilgili bir ifade verirken, sportif gülümsemede biraz daha çekici bir ifade vardır. Siz de diş hekiminizle birlikte gülüşünüzü tasarlayabilirsiniz

Gülüş estetiği, bir diğer adıyla gülümseme tasarımı, estetik diş hekimliğinin bir koludur. Kozmetik diş hekimliği kapsamında diş beyazlatma, bonding, porselen lamine diş kaplamaları, zirkonyum diş, ortodonti tedavisi, pembe estetik ve implant diş tedavisine kadar birçok diş tedavi yöntemi; gülümseme görünümünü iyileştirme işlemidir. Bu estetik diş tedavilerinin amacı, diş yapısını ve gülündüğündeki diş eti görünüşünü estetik bir biçimde düzenlemektir.
Gülüş tasarımındaki en önemli nokta altın oranların belirlenmesidir. Yüz yapınız, dudak konturlarınız ve dişleriniz, özel bir bilgisayar yazılımı ile fotoğraf ve videolar üzerinden analiz edilir. Dijital ortamda yapılan milimetrik ölçümler ile gülüş tasarımınız altın oranlara uygun şekilde planlanır. Henüz dişlerinize hiç işlem yapılmadan sonucu dijital ortamda görme ve Mock-Up dediğimiz modeller ile dişleriniz üzerinde deneme imkanına sahipsiniz. İstekleriniz doğrultusunda dijital ve Mock-Up model üzerinde uyarlamalar yapılır ve hayalinizdeki gülümsemeye hata olmadan kavuşursunuz. Gülüş estetiği süreçleri bir dizi ağız ve çene cerrahisi, ortodonti vb. birçok diş estetiği işlemlerini kapsar.

KAÇ ÇEŞİT GÜLÜŞ TASARLANABİLİR?
Her insanın gülmesi gerçekten farklı farklıdır. Bazıları sempatik, bazıları ciddi, bazıları ise çekici güler. Bu gülüş sitillerine göre diş tasarımı yapılabilir. Ama ben, kişiye özel diş estetiği ile hastaya en yakışan gülüşün yapılmasından yanayım. Çünkü her insan kalıp gibi aynı olmamalı. Bazı insanların yüzü bebek gibi, bazıları gamzeli, bazıları sert ifadeli ve bazıları ise mutsuzluk veya tedirginlik ifadeleri içerisindedir. Hepsine fabrikadan çıkmış gibi aynı işlemi uygulamak bence mantıksız olur. Hastanın istediği gibi bir gülüş tasarlamaya varım. Ama herkes için aynı kalıptan yana değilim. Herkes için ayrı yüz ifadeleri oluşturmak bu işin sanat kısmı sanırım.

KAÇ TÜR ESTETİK GÜLÜŞ İFADESİ VARDIR?
Genel olarak gülüş ifadeleri üç ana başlıkta toplanır. Bu temel kategoriler de kendi içlerinde değişik varyasyonlara sahiptir:
1-Çekici Gülüş (Sexy Smile) Bu kategoride ön dişler yan dişlere göre fark edilebilir derecede uzundurlar. Aslında genç kişilerde durum zaten böyledir. Ön keserler ilk süren dişler olduğundan zamanla yıpranırlar ve boyları kısalır. Bu da beraberinde yaşlı bir görünüm getirir. Çekici bir gülümsemeye sahip olabilmeniz için ön dişler diğerlerine oranla daha uzun olmalıdır. Ön dişlerin bu şekilde dizaynı size genç, dinamik ve çekici bir gülümseme kazandıracaktır. Bu kategori genç yaştaki kişiler için uygundur.
2-Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile) Dişler yatay düz bir çizgi üzerine sıralanmışlardır. Entellektüel gülümseme yüze olgun ve bilgili bir ifade verir. Bu gülümseme yüzün alt kısmını daha çok vurgular. Genç yaşlarda dişler ilk sürdüğünde uzunlukları birbirinden farklıdır. Orta yaşlarda ise dişler eşit boylardadır. Estetik diş hekimliği sayesinde bu dezavantajlı durumu avantaj haline getirebilir ve olgun, bilgili ve entelektüel bir gülüş tasarımı yapabiliriz.
3-Sportif Gülümseme (Sporty Smile) Entellektüel ve çekici gülüş arasındadır. Orta kesici dişler yan kesicilerden çok az miktarda uzundur. Sportif gülümseme tasarımı; yüzünüze sıra dışı, içten ve sıcak bir ifade kazandırır, Bu gülümseme entelektüel gülümseme kadar ciddi ifadeli değil, çekici gülüş dizaynı kadar da çocuksu ve genç değildir.



GÜLÜŞ ESTETİĞİ TEDAVİ PLANI NASIL OLMALIDIR?
Kişiye özel gülüş estetiği için hastanın istek ve tedavi hedefleri sonuç alınabilecek tedaviler kapsamında değerlendirilir. Daha sonra ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar çekilerek hedeflerin ne kadarına ulaşılabileceği ve bu hedefler için yapılması gerekenler konuşulur. Diş çürükleri, tedaviler ve restorasyonlar için planlar yapılır. Dişlerin endodontik ve ortodontik durumuna göre planlama yapılır. Son durum hasta ile görüşülür, maliyet hesaplanılır ve nihai karar verilir.
Gülüş estetiğinde yüzü çekici ve alımlı yapan, yüze yakışan aşağıdaki faktörlerin her biri; ayrı ayrı incelenip analiz edilmesi ve tasarlanması gereken mühim ve öncelikli faktörlerdir.
Diş seviyesi
Dudak hizası
Dişlerin boyutları
Diş dizimi
Diş hizası
Dişlerin rengi
Gülümseme durumunda dişlerin dudaklarla uyumu



GÜLÜŞ TASARIMI NASIL YAPILIR?
Dişlerin konumuna göre dudak görünümünü değişebilir. Bu yüzden en estetik ve güzel duracak şekilde tasarlanır ve gülüşünüze değer katacak şekilde işlem yapılır. Dudakların görünüşü ve dolgunluğu diş yapısı ile ilgilidir. Yapılan işlemlerle dudaklar daha dolgun veya simaya uygun olarak şekillendirilebilir.
Gülüş tasarımında kişinin isteklerini göz ardı etmemek lazım ama hekimin tecrübesini de dikkate almak gereklidir.
Yapılabilecek değişiklikler şunlardır:
Diş kenarlarını düzenleme: Hastanın kişiliğine uygun olmayan gülümseme hattı değerlendirilmelidir. Diş kenarları simaya ve karaktere uyumlu hale getirmelidir. Diş kenarları sivri, kare veya oval olabilir.
Diş eti seviye uyumu: Dişeti seviyeleri uyum içinde olmalıdır. Diş eti hastalıkları varsa tedavi edilmelidir. Uyumsuz görünüm yok edilerek tasarlanan gülüşe uygun olarak diş seviyeleri şekillendirilir.
Diş hacmi dengeleme: Genişlik, kalınlık ve incelik hassas düzenlemelerini içerir. Diş yapısında olan ve gülüşü bozan kalınlık veya incelik törpüleyerek veya dolguyla eşitlenir.
Diş pozisyonu ayarlama: Tasarlanan projeye göre dişin konumunu ayarlama işlemidir. Dişlerin birbiriyle sıralı ve simetrik olarak dizilimini ifade eder. Diz pozisyonu ortodonti ile alakalı olsa da estetik diş hekimliği gülüş tasarımı tedavileriyle daha pratik ve çekici olmaktadır.
Diş yapısı düzenlemesi: Diş yamuklukları ve sivriliklerini düzenleme. Kişiliğe uygun olarak dişi şekillendirmedir. Dişte yamukluk, çıkıklık varsa düzenleme operasyonlarıdır.
Renk açma (Diş beyazlatma): Diş yapınızın rengini beğenmiyorsanız, hayal ettiğiniz gülüşe göre renk beyazlatma ve parlatma işlemleri ile 24 tona kadar beyazlatma yapıldığı biliniyor. 24 ton örnektir; beyazlama kişiden kişiye farklılık gösterir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA