Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Elmacık kemiği implantı ile sabit dişiniz olabilir

Zigoma yani elmacık kemiği implantları üst çenelerinde standart diş implantı yapılamayacak kadar kemik erimesi bulunan hastalar için en etkili çözümdür

Çene kemiği eridiği için implant yaptıramayan özellikle yaşlı hastalar yeni yöntemlerle sabit dişlere sahip olabiliyor. Zigoma adı verilen yeni bir yöntem sayesinde elmacık kemiğine implant yerleştiriliyor. Yıllardır hareketli protez kullanıyorsunuz ve artık takıp çıkartmaktan, yemek yerken tat alamamaktan, söylediklerinizin anlaşılmamasından, protezlerinizin ağzınızda oynamasından ve istediğinizi yiyememekten sıkıldınız mı? Öyleyse implant sizin için en ideal tedavi yöntemi. Ancak implantın uzunluğu seçilirken ağız içi ve çene kemiğindeki anatomik boşluklara dikkat etmek gerekiyor. Bunları söyle sıralayabiliriz: 1- Alt çene için en önemlisi mandibular sinir ve onun bir parçası olan mental foramen, yani sinirlerin giriş çıkış yaptığı ve uzandığı sinir kanalıdır. Implant alt çenede azı dişlerinin olduğu bölgeye yerleştirilirken bu kanala çok dikkat etmek gerekir. Çünkü yanlışlıkla sinire çok yaklaşılır, sinire değilir ya da sinir delinip geçilirse; implant uygulanan taraftaki çene ve dudaklar ömür boyu uyuşuk kalabilir. Ayrıca hayat kalitenizi ve psikolojinizi bozacak seviyede problemlerle karşılaşabilirsiniz. 2- Üst çene kemiği dikey boyutunun yetersizliğinde azı bölgelerinde en çok uygulanan yöntem, sinüs kaldırma yöntemidir. Sinüs boşluğunun içindeki sinüs balonu kaldırılıp kemik ilavesi yapılarak kemik kazanılır. Ardından da implant uygulanabilir.

HASTALAR İÇİN UMUT OLDU
Sinüs kaldırma yöntemi sırasında oluşabilecek komplikasyonlar düşünüldüğünde, üst çenede azılar bölgesinde hiç kemiği olmayan hastalar için en ideal tedavi yöntemi elmacık kemiği (zigoma) implantlarıdır. Üst çene kemiği eriyen hastalar, elmacık kemiğine yerleştirilen implantlarla protezlerine kavuşabiliyorlar. Alt çene kemiğinin erimesi durumunda ise başka bir yeni teknik ile implant yapılacak bölgede hastanın kendi kemiğinin oluşması sağlanabiliyor. Bu iki yeni teknik, daha önce yeterli kemiği olmadığı için implant yaptıramayan hastalar için umut oldu. Üst çene kemiğinin eridiği durumlarda tedavi planlamasında sağ ve sol elmacık kemiğine iki veya dört zigoma implantı yerleştirilir. Bunlara ilave olarak çene kemiğinin ön kısmına da iki veya dört normal implantın yerleştirilmesi gerekebilir.

YAŞLILAR İÇİN İDEAL
Elmacık kemiği, implant uygulaması için çok ideal yapıda ve sertlikte bir kemiktir. Elmacık kemiğine uygulanan zigoma implantları, uzunlukları nedeniyle normal implantlardan biraz farklılık göstermektedir. Boyları ortalama 4-5.5 santimdir. Zigoma implantlarının kullanılması ile sinüs yükseltme operasyonları ve kemik greftleme gibi daha zahmetli cerrahi işlemlerden de kaçınılmış olunur. Zigoma implantı uygulaması; daha çok yaşa bağlı olarak kemikte erimesi görülen yaşlı hastalar için çok ideal bir tekniktir. Böylece hastalar sabit dişlere sahip olabilir. Ayrıca işlem süresinin kısalması, işlemin basitleşmesi ve komplikasyon riskinin azalması da önemli avantajlarındandır. Zigoma implantı uygulanan hastaların çoğunda implant ile protezin aynı gün yapılması da hastalar açısından çok önemlidir. Hastanın sağ ve sol elmacık kemiklerine birer zigoma implantı ve çenenin ön tarafına normal implantlar yerleştirilerek hastalar aynı gün protezlerine kavuşabilmektedir. Ayrıca bu teknik sayesinde zigoma implantları ile hastaların üst çenelerinin ön kısmında kemik yoksa bile sadece elmacık kemiklerine ikişer implant uygulayarak hastalara sabit protezler yapılabilmektedir.

İMPLANT KEMİK İÇERİSİNDE BESLENMELİ
İDEAL bir implant uygulaması için sağlam bir kemiğe ihtiyacımız var. Peki bu sağlamlığın ve yeterliliğin ölçüsü nedir? Bunu implant firmalarının, diş hekimlerinin kullanmaları için sundukları implant çaplarından yola çıkarak anlatmaya çalışayım. Ağız, diş ve çene cerrahisinde sabit proteze destek amaçlı en küçük çap 3-3.5 mm.'dir. Bu çaplar için uygun görülen uzunluklar ise 8.5- 10 mm. arasındadır. Bu ölçüler şu anlama gelir: 3-3.5 mm. çapındaki bir implantın, kemik ilavesi olmadan en az 5 mm. kemik kalınlığına ihtiyacı vardır. Aradaki 1-2 mm. fazla kalınlık, implantın kemik içinde beslenmesi için gerekir. İmplant yapan hekimin bunlara dikkat etmesi gerekir.

SİNÜS KALDIRMA YÖNTEMİ SIRASINDA OLUŞABİLECEK KOMPLİKASYONLAR

OPERASYON ÖNCESİ KOMPLİKASYONLAR?
Akut sinüzit
Kronik sinüzit
Fungal sinüzit
Kistik yapılar ve mukoseller
Diğer sinüs lezyonları

OPERASYON SIRASINDAKİ KOMPLİKASYONLAR?
Anesteziye bağlı kanama
Kesi ve diş eti dokusu kaldırma esnasında kanama
Kemik şekillendirme esnasında kanama
Komşu dişlere zarar verme
Kemik şekillendirme esnasında sinüs membranını delme
Sinüs membranını yükseltme esnasında delme
Yetersiz yükseltme
Membranı yükseltme esnasında kanama
Çene kemiğinin kırılması
Membranın aşırı yükseltilmesi
Mukus retansiyon kistinin varlığı
Ostiumun tıkanması
Stabil olmayan implantlar

GEÇ DÖNEM OPERASYON SONRASI KOMPLİKASYONLAR?
Yetersiz kalitede ve/veya miktarda greft uygulanması
Yükseltilmiş sinüs bölgesinde implant kaybı
Kronik enfeksiyon/sinüzit
Tüm paranazal sinüslerin/ kafa içi boşluklarının enfeksiyonu
İmplantın sinüse kaçması
Sinüzal mantar enfeksiyonu

ERKEN DÖNEM OPERASYON SONRASI KOMPLİKASYONLAR?
Dikişlerin açılması
Akut greft enfeksiyonu/sinüzit
Kemik greftinin ve/veya membranın açığa çıkması
Sinüste kan birikmesi
Sinüse implantın kaçması

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA