Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kanyon'un mimarı, Abdi İpekçi ve Taksim'den esinlenmiş

Sokakta alışveriş yapmanın keyfi bir başkadır. Hangi kadına sorarsanız sorun, mağaza vitrinlerini seyretmekten ve güzel gördüğü bir ürünü detaylı incelemek için soluğu mağazanın içinde almaktan çok hoşlanır.
İstanbul'da Abdi İpekçi ve Bağdat Caddesi, Ankara'da Tunalı Hilmi, İzmir'de Kordonboyu'nun ünü tüm Türkiye'ye yayılmıştır. İstanbul'un geçen hafta tanıtımı yapılan yeni alışveriş merkezi Kanyon'un tasarımı ilgimi çekti. Sokakta alışveriş keyfini yaşatmak için tasarlanmış. Önceki gün,Tabanlıoğlu Mimarlık'la birlikte projenin mimarlığını üstlenen ABD'li Jerde şirketinin Başkan Yardımcısı mimar John Simones'le sohbet ettim.
Simones, alışveriş merkezini dizayn etmeden önce sokaklarda dolaşmış, gözlem yapmış. İstanbul insanını 'çalışkan ve eğlencesine de düşkün' diye tanımlıyor. Başta çok Avrupalı bulduğu Abdi İpekçi olmak üzere Taksim ve Bağdat Caddesi'nden esinlendiğini ve Kanyon'da sokakta alışveriş keyfini İstanbullular'a yaşatacaklarını anlatıyor.

Londra'da rüzgar testi
Alışveriş merkezinin maketine bakınca rüzgar panelleri dikkatimi çekti. Simones, merkezin rüzgara karşı kontrol altına alınması için makete Londra'da rüzgar testi yaptıklarını ve ortaya çıkan sonuca göre rüzgar panellerini yerleştirdiklerini söyledi. Anlayacağınız, İstanbullular, kar yağarken, bir yandan karı seyredecek, öte yandan hiç üşümeden alışveriş yapacak. Her şey düşünülmüş yani.
Levent'te inşaat tüm hızıyla sürüyor. 2006'nın başında açılması beklenen Kanyon, Simones'in deyimiyle küçük bir şehir aslında. Verandalı, teraslı, balkonlu evler bir tarafta, ofis katları diğer tarafta, alışveriş merkezi, aktivite, konser alanları, yüzme havuzu öte tarafta. Öğrendiğime göre, Eczacıbaşı ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın sahip olduğu bu merkezde yer alan ofis katları satılmayacak, kiraya verilecek. Şimdi talep toplanıyormuş. Grup, binanın tümünü bir holdinge ya da şirkete vermeye daha sıcak bakıyor. Pek çok büyük holding şimdiden kiracı olmak için inşaatı gezemeye başlamış. Evlerin fiyatı da 1.5 milyon dolar ile 200 bin dolar arasında değişiyor. Bakalım başta Bülent Eczacıbaşı olmak üzere projenin sahipleri Kanyon'da ev sahibi olacaklar mı?
Jerde, alışveriş merkezleri dizaynı konusunda adını dünyaya duyurmuş. Simones, Antartika kıtası hariç bütün kıtalarda alışveriş merkezleri dizyan ettikleri sadece şu anda yürüyen 20'ye yakın projeleri olduğunu söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA