Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türk Petrol Shell'in mi oluyor?

Sanırım bu yıla damgasını birleşmeler ve satın almalar vuracak. Yabancı sermayenin kıpır kıpır olduğunu herkes konuşuyor. Ama sadece yabancı sermaye de değil kıpır kıpır olan, yerli şirketler de satın almalarla büyümenin adımlarını atıyor.
İşte size ilginç bir pazarlıktan bazı detaylar. Petrol dünyasının önde gelen isimlerinden Shell'in Turcas Petrol'ü bünyesine katmak için uzun süredir yaptığı görüşmeleri sona getirdiği konuşuluyor. Turcas'ın markası herkesin yakından tanıdığı, bir ara Hülya Avşar'la reklam da yapan Türk Petrol.
Shell, Turcas Petrol'ü satın aldığı zaman, petrol sektöründeki dengeler de değişeceğe benziyor. Shell, Türkiye'de Petrol Ofisi'nden sonra yüzde 13'lük pazar payıyla ikinci büyük şirket konumunda. 60 yıl önce kurulan Turcas Petrol ise yüzde 6.40'lık payı ile pazarın beşinci büyük şirketi. Turcas'ın 1992 yılında yüzde 15'i halka açılmıştı. 1996 yılında ise şirketin yüzde 82'sini ABD'li Conoco şirketi ile yerli şirket Tabaş Petrol devralmıştı. Aslında Turcas'ın Shell ile masaya oturmadan önce Ruslar'la da pazarlık yaptığı biliniyordu.
Turcas'ın Türk ortakları Erdal Aksoy, iki yıl önce genç yaşta hayata veda eden Kaya Baban ve Yılmaz Tecimen. Türkiye genelinde Türk Petrol'ün meşhur şapkasını taşıyan 700'e yakın benzin istasyonu bulunuyor. Peki Türk Petrol markasını hem ABD'li hem de Türk ortakları neden satmaya karar verdi dersiniz? Onu da petrol camiasında konuşulduğu kadarıyla aktarabilirim. ABD'li ortakla Türk ortaklar yönetim konusunda anlaşamıyorlarmış. Sanırım bu işten en kârlı çıkacak olan gücüne güç katacak olan Shell gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA