Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Mülteci kamplarında yaşayan Somalili bebekler ölmesin diye!

Her ne kadar birkaç yıldır dünya gemicilik sektörünün kabusu haline gelen Somalili korsanlarla bizim de gündemimize girse de bugün bir lokmaya muhtaç hale gelen Somili halkının içler acısı durumu 1988 yılından beri süren bir iç savaş yüzünden. Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu önceki gün Twitter'da çok güzel bir soru sordu. "Neden Etiyopya'da kuraklık ama Somali'de açlık var?"
Öyle ya Afrika'da kuraklık her ülkenin sorunu ama neden en büyük açlık Somali'de yaşanıyor? Çünkü ülkede 1989 yılında Katolik Piskopos Salvatore Kolombo'nun Magadişu'da öldürülmesiyle şiddetlenen çatışmalar, hemen bir iç savaşa dönüşmüş ve her zaman olduğu gibi batının büyük güçleri, Somali'nin Hint Okyanusu ve Kızıl Deniz'deki stratejik konumu yüzünden bu iç savaşı bitirecek adımlar atacağına sanki bir de beslemiş. Bugün Somali halkının büyük bir kısmı mülteci kamplarında yaşıyor. Yani hayat normal değil, o nedenle de açlık giderek dramatik boyutlara ulaştı ve iç savaş nedeniyle bugüne kadar yapılan yardımlar da bir türlü yerine ulaşmadı.
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin yaptığı açıklama tüyler ürperticiydi. "Gerekli yardımlar yapılmazsa 2500 çocuk ölümle pençeleşecek" diyordu. İnsan dünyanın bir başka yerinde böylesine büyük bir açlığın pençesinde insanlar olduğunu bilip de nasıl günlük hayatına devam edebilir ki? Ama işte ediyor.

Sahi, insanlık ne demek?

Neyse ki Sabah Gazetesi'nin Türk Kızılayı ve TİKA işbirliği ile Somali için düzenlediği kampanya var. Hakikaten de çok ama çok önemli bir kampanya. Cumartesi günü 1.5 milyon lira toplanmıştı, dünkü rakam ise 4 milyon liraya çıkmıştı. Sanırım bizlere insanlığın ne demek olduğunu da en güzel Rize'de Kızılay'ın 168 çağrı merkezini arayarak nakit parası olmadığı için 2 keçisini bağışlamak isteyen oto boyacısı Osman Aslan hatırlattı.

Topçu Twitter'dan duyurdu!

Dün THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Twitter hesabından bugün saat 11'de Ankara'dan ilk yardım uçağının Başbakanlık TİKA ve THY işbirliğiyle gönderileceğini duyurdu. Siz bu satırları okurken, belki de Türk halkının mübarek Ramazan ayında yaptığı yardımların bir kısmı yerine ulaşmış olacak. Geçen hafta Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, gruba verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada yardımların aracısız olarak bizzat yerine ulaştırılacağını söylediğinde çok sevindim. Ne de olsa Somali'deki Aidid güçleri, bugüne kadar yapılan yardımların büyük bir kısmının aç Somali halkının eline geçmesini engellemişti.
Denen o ki Afrika Boynuzu'nun en önemli kalesi Somali. Uzun bir sahil şeridi var, Hint Okyanusu üzerindeki Mogadişu Limanı, Kızıl Deniz'e hakim olan Berbera Limanı ile bulunduğu stratejik konum batının projektörlerini sürekli üstüne çekiyor. Anladığım aslında açlıktan kırılan Somali halkından ziyade işte bu konum açlığı bitirecek adımların atılmasını engelliyor. Ne hüzünlü.
O nedenle bugün iyi bir şey yapmak, iyi uyumak istiyorsanız siz de lütfen küçük de olsa bir yardımda bulunun.
Somalili bebekler yaşasın diye...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA