Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Afet yönetimi yüksek lisansı yapanlara iş yok!

Afet yönetimi konusunda Türkiye'deki uzman isimlerden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi profesörlerinden Mikdat Kadıoğlu, bir an önce deprem konusuna bilimsel bakılmasını ve karmaşanın bir son bulmasını istiyor. Haksız mı? Bence değil. Her kafadan bir ses çıkıyor. Kaçımız biliyoruz; Mikdat Kadıoğlu'nun, 1999 depreminden sonra Türkiye'ye yardım etmek isteyen ABD'deki Acil Yönetim Enstitüsü (EMI) yöneticilerinin 7 ay gelip ders verdiği İTÜ'den 31 öğretim üyesi arasında yer aldığını. Ve sonraki beş yıl her yaz ABD'ye eğitime gittiğini ve orada aldıkları eğitimlerde okudukları kitapları Türkçe'ye adapte edip 25 tane kitap yayınladıklarını?
Kaçımız biliyoruz; afet anında neler yapılacağı ile ilgili müthiş bilgiler içeren bu kitapları kimsenin satın almadığını, bunun üzerine akademisyenlerin bu kitapları 81 ildeki il afet birimlerine ve bütün üniversitelerin kütüphanelerine gönderdiklerini...
Mikdat Kadıoğlu, 'Japonya'ya da gidip eğitim aldık ve bir bilim dalı olduğunu öğrendik. İTÜ'de 2000'den sonra afet yönetimi yüksek lisans eğitimi başladı' diyor ama sonra öğreniyoruz ki devlet afet müdürlüklerine bu yetişmiş insanları almıyor, lisans eğitimi almış yani hukuk, mühendislik ya da işletme gibi farklı konularda okumuş kişileri alıyor!
Kadıoğlu, farklı disiplinlerden gelenlerin afet yönetimini bilmediklerini, afet yönetimi konusunda yüksek lisans yapan öğrencilerin de yurtdışında çalışmaya gittiklerini üzülerek anlatıyor.
Lütfen herkes deprem konusunda bir adım atmak istiyorsa en azından www.güvenliyasam. org sitesine girip, biraz okusun. Çizgi filmi çocuklarına izletsin. İTÜ'nün danışmanlık yaptığı İsmet Projesi için 15 kitap yazan ekibin içinde yer alan Mikdat Kadıoğlu, Kızılay ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum isimli seriyi isteyen şirketlerin Kızılay'a bağış yaparak bastırabileceğini söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA