Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

6 milyon öğrenciye hijyen eğitim

Türkiye'nin birçok bölgesinde yatılı bölge okullarını ve daha önceki adıyla YİBO'ları ziyaret ettim. Şimdi artık ilköğretim olmadığı için YBO tabii. Kars'ta, Adıyaman'da, Urfa'da. Özellikle 'çocuk gelin' olma tehlikesiyle yaşayan kız çocukları için ne kadar önemli olduğunun farkındayım. O nedenle bu okullara sadece devlet değil, özel sektör de el uzattığında, bu okullar için proje ürettiğinde çok seviniyorum.
Doğu'nun ücra köşelerinde yer alan ve okula kilometrelerce uzaktaki daha ücralardan, mezralardan öğrencilerin yatılı olarak geldiği YİBO'lardan sonra Trabzon'un Maçka ilçesindeki yatılı bölge okuluna gittiğimde gördüklerimle şaşırdığımı söylemeliyim.
Maçka Esiroğlu 75. Yıl İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu, bir devlet okulu olarak çok iyi durumda. Her şeyden önce spor etkinlikleri için ayrı bir binaya sahip. Çocuklar resim yapıyor, sergi dahi açmışlar ve tabii ki öğrencilerin durumu çok daha iyi. Ama tabii söz konusu hijyen olunca Türkiye'nin doğusunda da batısında da bu konuda alınması gereken uzun bir yol var.
YİBO'larda ve şimdi de YBO'larda 2002 yılından bu yana hijyen ve tuvalet eğitimi veren Eczacıbaşı Topluluğu, bugüne kadar 6 milyon öğrenciye ulaşmış. 2010 yılında 31 ildeki 210 YBO'da toplam 72 bin öğrenciye, 2012'de ise 41 ildeki 217 YBO'da toplam 74 bin öğrenciye eğitim vermiş. Hedef 2015'e kadar 30 YBO'da bu eğitimleri tamamlamak.
Eczacıbaşı Grubu bununla da kalmamış, yatılı okullardaki fiziksel koşulları da iyileştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 2008 yılından bu yana okullara tuvalet ve banyo yaptırıyor, içine tuvalet kağıdı, sabun gibi gerekli ihtiyaç malzemelerini düzenli olarak koyuyor.
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanı Okşan Atilla Sanön, Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç, İpek Kağıt Genel Müdürü Sertaç Nişli ile birlikte bir grup gazeteci son olarak Maçka'daki YBO'da neler yapıldığını görmek için ziyarete geldik.
Bugüne kadar proje kapsamında Artvin'den Bitlis'e, Çorum'dan Erzincan'a, Van'dan Kars'a kadar 22 okulun ve yatakhanesinin tuvalet ve banyoları yeniden yapılmış. Çocuklar hayli sağlıksız koşullardan, son derece hijyen ortamlarda banyo yapmaya ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye başlamış. Okşan Atilla Sanön, Türkiye'de 495 YBO ve bu okullarda öğrenim gören yaklaşık 213 bin öğrenci olduğunu hatırlatıyor ve her yıl 6 okulu olması gereken standartlarda hijyen ortamlara kavuşturduklarını söylüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA