Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Göğe Bakma Durağı!

Yaza girerken oğlumuzla beraber İstanbul Modern'i dolaşmaya gittik. Bahçeden müzeye doğru ilerlerken dikkatimizi yalpalayan bir direk çekti. Bahçenin ortasındaydı ve üzerinde de iki tane yuvarlak CD görünümünde panel vardı. Ne olduğunu anlamasam da yeni bir projenin ham hali diye düşündüm ve yalpaladığı için de Ömer'i oradan uzaklaştırmak istedim.
O sırada telefonum çaldı. Arayan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Üyesi Okşan Atilla Sanon idi. Instagrama koyduğum fotoğraflardan müzede olduğumu anlamış ve "Göğe Bakma Durağı'nı beğendin mi" diye soruyordu.
Turgut Uyar'ın en beğendiğim şiiriydi sorduğu tabii ki çok seviyordum. Derken anlatmaya başladı. İstanbul Modern'in The Museum of Modern Art (MoMA) PS1 işbirliği ile YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı'nın ilk projesi müzenin bahçesinde hayat bulmuştu. İşte bu yalpalayan direk de projenin ta kendisiydi ve çok geçmeden müzenin bahçesi tamamen bu yalpalayan direklerle donatılacak, altlarına da azıcık soluklanmak isteyenler için balık ağlarıyla kaplanmış lastikler konacaktı.
Peki bu direkler niye mi yalpalıyor? Onu da dün akşam İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'nın müzenin bahçesinde Göğe Bakma Durağı'nda verdiği davette projenin sahipleri So?Mimarlık ve Fikriyat'ın kurucuları genç mimarlar Sevince Bayrak ve Oral Göktaş'tan öğrendik. İstanbul Modern'in bulunduğu bina Boğaz'ın en güzel noktasında yer alıyor ama denizle ilişkisi gümrüklü alan nedeniyle kesilmiş vaziyette. Üzerinde durduğumuz bahçenin altı deniz ama farkında değiliz.
Mimarlar, "Öyle bir şey yapalım ki denizi hissedelim" diyorlar ve kendilerine dahi imkânsız gibi görünen bir proje yapıp birinci seçilmeyi başarıyorlar. Sonrasında dalgıçlarca bahçenin altına deniz suyunda yüzen şamandıraların taşıdığı gölge direkleri dikiliyor. Denizin her hareketinde de bu direkler bir aşağı bir yukarı, bir sağa bir sola gidip geliyor. "Bahçede bulunanlar, gündüzleri sallanan gölgelerin altında, hava karardığında ise değişen yansımaların içinde vakit geçiriyorlar" diyen mimarlar, bahçenin şehir içinde bir durağa dönüştüğüne inanıyor. İşte o zaman da projeye harika bir isim koyuyorlar. Göğe Bakma Durağı. Kalıcı olmasını istediğim projeyi 22 Ekim'e kadar görebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA