Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

"Üçüncü ülkelere birlikte gidelim"

İngiltere'nin Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green of Hurstpierpoint, Londra'da yapılan "Türkiye ile Büyüyün" konferansında Türkiye'nin bölgesel bir güç haline geldiğini belirterek, "İngiliz ve Türk şirketlerinin 3'üncü ülkelerde iş yapmak için fırsatları var. İstanbul'daki konsoloslukta bir ekibimiz bu konuda çalıyor" diye konuştu.
İlki iki yıl önce yapılan "Türkiye ile Büyüyün-Grow With Turkey" konferansı, iki ülkenin karar vericilerini, İngiliz ve Türk iş ve siyaset dünyasının önemli isimlerini yine buluşturdu.
DEİK-Türk İngiliz İş Konseyi Londra'da düzenlenen toplantıya iki dönemdir başkanlık yapan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Türkiye'nin potansiyelini en iyi gören ülkelerden biri olduğunu belirterek, konferansın katılımcılarının yarıdan fazlasının İngiliz olmasının önemine ve kurulan güçlü bağlara dikkat çekti.
Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye'nin iyimserlikle dolup taşan bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'deki dramatik değişimlerin bir bölümü geçen 10 yıllık sürede gerçekleşti. Duran-kalkan bir ekonomiydik. Şimdi sürekli ilerleyen bir ekonomiyiz. Elbette zorluklarımız var. Bazı zorluklarımız Euro Bölgesi'ndeki oynaklıktan kaynaklanıyor, diğerleri de ABD ekonomisinin toparlanmasıyla ilgili. Ancak bunlar sadece yoldaki hız kesicilerdir ve bugüne kadar çoğunun üstesinden geldik" dedi.
Toplantıya ne yazık ki Türkiye'deki yoğun gündem, bütçe çalışmaları gibi sebeplerle katılması beklenen hiçbir bakan katılamadı. Türkiye'yi hükümet kanadında Enerji Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan temsil ederken, İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green of Hurstpierpoint yaptığı konuşma ile Türkiye'ye ne kadar hakim olduğunu gösterdi ve her alanda iki ülke arasında önemli yatırımların gündeme geldiğine işaret etti.

Filme övgü geldi

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin en iyi arkadaşı olduğunun ve AB üyeliğini desteklediklerinin altını çizen Hurstpierpoint, Türkiye'nin bölgesel bir güç haline geldiğini, özellikle müteahhitlik şirketlerinin dünyanın birçok pazarında güçlendiğini söyledi ve "İngilizler'in iş bilgisi, özellikle Türk inşaat sektörünün gücüyle 3'üncü ülkelerde iş yapabiliriz. Büyük bir fırsat var" diye konuştu. İngiliz Bakan, İstanbul'daki konsolosluklarında bu fırsatları araştıran bir ekiplerinin çalıştığını söyledi. Enerji sektörü, nükleer, boru hattı, turizm ve eğitim alanında da iki ülke arasında önemli işbirliği fırsatları olduğuna dikkat çeken İngiliz Bakan, Türkiye'deki film sektörünün yaşadığı büyük gelişmeye, yaratıcılığa da "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmine atıfta bulunarak dikkat çekti. İngiliz Bakan, filmin İngiltere'de büyük başarı yakaladığını söyledi.

Afrika'da enerji işbirliği

Akbank, Vodafone, Beko ve Doğuş'un ana sponsor olduğu konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Türkiye ve İngiltere'nin Afrika'da enerji alanında birlikte çalışabileceğini söyledi.

Ticaret hacmimiz 20 milyar dolara çıkmalı
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye'nin ekonomik kasının ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyledi.
Dinçer, Türkiye algısının çok pozitif olduğunu gördüklerini, İngiltere ve Türkiye arasındaki var olan 14 milyar dolarlık ticaret hacminin rahatlıkla 20 milyar dolar seviyesine gelmesini beklediklerini söyledi. Suzan Sabancı Dinçer, KOBİ'lerin önemine de işaret ederek şunları söyledi: "Bu konuda çalışmalarımız var. Türkiye'deki ticari kredilerin yüzde 35'i bugün KOBİ sektöründedir. Ama Macaristan'a, Slovenya'ya bakarsanız bu oran yüzde 50'dir. Kore'ye bakarsanız bu oran yüzde 80'dir. Demek ki KOBİ kredilerinin ticari kredilerdeki payında çok daha gidilecek yol var."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA